Представници мањина у Владу свакако, али нипошто ови са Миловог канабеа
21. септембра, 2021.
Манцикерт 2071.
21. септембра, 2021.
Прикажи све

Ко то тамо, јако лоше глуми?

Испред зграде Владе Црне Горе, јуче су се окупили грађани који се представљају као културни дјелатници а у знак протеста против “именовања антицрногорских кадрова у институцијама културе и другим државним ресорима”. “Захтијевамо да Влада Црне Горе смијени све ретроградне министре на челу са Весном Братић, због свих њених непочинстава. Да Влада разријеши директорку Филмског центра која нема црногорско држављанство” грмјели су јуче ”дјелатници”.

Била је то, нимало оргинална, представа у изведби јако лоших глумаца. Начињена са намјером да одглуми одређену јавност којој смета национализам, нетолеранција и рушење грађанских вриједности. Предства није успјела јер нема јасну поруку. Братићки се може ”приговорити” штошта на тему гломазности њеног ресора и њене немоћи да исти покрије ефикасним радом, али шта су и ко су ”антицрногорски кадрови”? По чему је ”ретроградна” министарка Братић? Шта им значи ”отворени анимозитет према свему црногорском”? Шта је то ”све црногорско” ако то нијесу сама држава Црна Гора њени закони и институције које министарка нити напада нити ниподаштава? Зашто се нова директорка Филмског центра ЦГ, у саопштењу ”дјелатника” назива припадницом неке партије, иако  по њеном сопственом признању  она то није? Да ли су режисери, сценаристи и глумци овог ”спектакла” икада раније, за било који проблем из културе, приредили сличан игроказ? Можемо ли им, дакле, вјеровати?

Весна Братић, (Фото: Гов.ме)

Представа је лоша и због тога што обилује транспарентима који исмијавају светосавље и свештентво (чиме се вријеђају вјерска осјећања великог броја грађана ЦГ), а лично се вријеђају премијер и потпредсједник Владе.

Међутим, главна тема ове моје позоришне критике није провидни сценарио нити очајна режија, већ ”дјелатници” који толико лоше глуме да већ видим како њихова премијера лако може бити и посљедња изведба поменуте представе. Ево, приказаћемо главне ликове кроз пет упечатљивих сцена:

Сцена прва:

”Схватите древна Српчад да сте порјеклом из Црне Горе, до једнога ј*бенога… Схватите од Цетиња, Жабљака Црнојевића, Дукље, обала Рибнице, да сте поникли и посрнули одавде, мајку вам ј*бем отровну, издајничку… Kоји ваши Храмови, мајку вам ј*бем ненормалну до једнога, идиоти исфрустрирану”…
”На шта је личила келија Светог Василија Острошког, од ње сте хотел направили, мајку вам ј*бем великоништавну”

Ово је прошлогодишњи јавни исказ човјека (глумца Зорана Вујовића са Цетиња) који је јуче читао проглас против министарке. Проглас који министарку оптужује за национализам и урушавање црногорске културе. Читао га је дакле он, очигледно културан и толерантан према ”свему српском”. А како министарка никада ништа слично није изговорила ни за кога, питамо се за шта то њу критикује овај? Вујовић се извинио јавности недуго пошто је ово истоварио из свога ума, али и госпођа Мандарић-Божовић чију смјену Вујовић тражи, објаснила је како није члан партије за коју је везују, па јој то код Вујовића није од неке користи.

Зоран Вујовић, (Фото: ЦНП)

Сцена друга:

На сцени се поред Вујовића појављује режимски писац и добитник 13. јулске награде Мијо Поповић, који, знате већ, стоји као икебана, односно ”мртва природа” у студију у ком се велича усташки убица амбасадора Роловића, Миро Барешић. И то прије неки дан. У студију у ком се усташлук не помиње случајно, него представља полазну основу сваке приче. Ту је дакле Мијо ћутао као заливен, а овдје је дошао да брани Црну Гору од ”четникуше” министарке.

Сцена трећа:

Поменутом двојцу неувјерљивих миротвораца придружује се и музичар Александар Радуновић – Попај, који, очигледно у недостатку спанаћа, ту недавно, изговори: ”Ако сматрате да је Библија књига у којој пише нешто што се стварно догодило, у грдном сте проблему”!!! И тако, без по муке, ”у грдни проблем” ували бар пола Црне Горе, који вјерују да се Исус Христос родио, и да је васкрсао послије смрти, да не идемо даље у мучна и тужна објашњења. Он дакле брани ”све црногорско”, иако је 90% културне баштине Црне Горе настало из ”грдног проблема”! Ако му је, наравно, вјеровати…

Сцена четврта:

„Kада говоримо о литијама и молебанима и том масовном окупљању грађана, засигурно не говоримо о интелектуалцима. Интелектуалци су људи који су спремни да својим именом и презименом стану испред свог става, а не да су дио једне масе, која се, заправо, иза кринке и приче о Богу и вјери, крије“,

„Нијесам сигурна да је овдје у питању пораст вјерника. Мислим да је ово пораст великоспрског национализма. Не могу да прихватим да 2020. године у грађанском друштву расте број вјерника. (!! ) Дакле, није то то, него велискосрпка политика, а црква је у функцији манипулација. Просто, овђе није тема Бог, овђе је тема капитал. И то су ствари које су потпуно чисте”.

Трију прекаљених и доказаних провокатора, очигледних мрзитеља Срба и презиратеља православних вјерника, прикључује се и творац ових пре-мудрих мисли о вјери, интелектуалцима и литијама. Ана Вукотић, редитељка неких представа… Не може жена да замисли да су вјерници дио грађанског друштва (односно – може, само да им не расте број, да нема ни једнога више !) нити може да разумије да међу вјерницима има интелектуалаца! И сад, замислите, она брине за грађане и толеранцију?

Ана Вукотић, (Фото: ЦНП)

Сцена пета:

Четверац добија свога кормилара. Са ”протестантима” је Миодраг Влаховић, више пута кажњавани ”дипломата” који или неће или не умије да прикаже своју имовину тј. имовински картон (на шта је законом обавезан) али ”из свога џепа” плаћа казну особи која је јавно позивала на спаљивање црква и манастира СПЦ. Влаховић је први шеф црногорске дипломатије у независној држави, али ће га историја памтити највише по препорукама (годину дана уочи референдума) да уцјенама, притисцима и поткупљивањима треба ”дисциплиновати медије”.

И таман хтједох да напишем пар критичких редака о раду Братићкиних министарстава. Наравно не на тему ”свега српског” ни ”свега црногорског” него више не тему правде, поштовања закона и ефикасности администрације, али поштована министарко Весна, кад Вас ови и овакви нападају, моја је света родољубива дужност, па још и џентлменска, да Вас браним…

Милија Тодоровић

3 Comments

  1. lola каже:

    Milija, sjajno!! Molim redakciju portala da ovakve tekstove ne cuva ljubomorno za sebe vec ih plasira u sto siru javnost, jer su jako dragoceni

  2. Ингвар каже:

    Таман су ови дворски умјетници почели бранити Милију а он њима овако?

  3. lola каже:

    Tačno zna šta radi. Milija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *