Српски интелектуалци не пристају на лажи о Јасеновцу
28. септембра, 2021.
Светислав Пешић поново предводи Србију!
28. септембра, 2021.
Прикажи све

Је ли на реду уклањање Његошеве слике из Гимназије Котор?

Славен Радуновић

Посланик Демократског фронта Славен Радуновић коментарисао je захтjев за уклањање постера Светог Саве из кабинета гимназије у Котору.

Према његовим ријечима, то је први корак, а наредни је, како додаје, уклањање Његоша зато што је био православни митрополит. Радуновић је на свом профилу на Фејсбуку написао да је уклањање постера Светог Саве „тек почетак шовинистичког пира“, али и поручио: „Закаснили сте, господо, нема више услова за вашу Кристаллнахт. Ово је нова стара Црна Гора, на коју ћете морати да се навикнете“.

Гимназија Котор (Фото: Фејсбук)

Навео је да је сљедећи корак по истом обрасцу, уз исто образложење, захтјев да се уклоне постери Његоша јер је био православни митрополит.

„Господо Титови пионири и скојевци, нико од вас не тражи да се из школа уклоне, рецимо, слике Владимира Назора, којем на челу сија петокрака, идеолошки симбол, али вам сметају народни учитељи, просветитељи и књижевници из наше историје, који су у тим временема могли бити само свештеници или чланови краљевских породица, јер је писменост била слаба или је није било међу обичним народом.“

Подсјетио је да је, како је навео, тај Растко Немањић, којег би инспекторка Магделинић да протјера из Гимназије Котор, установио једну од првих епархија, ту, на Превлаци, прије 800 година, на пет километара ваздушном линијом од ове школе.

„Тада преци Јосипа Броза, Карла Маркса и Андреја Николаидиса нису знали ни да Котор и Бока уопште постоје. У которским школама се Св. Сава славио много прије него што су се преци 95 одсто данашњих становника Црне Горе описменили“, написао је Радуновић.

Ово више нема везе са политиком, него са здравим разумом, поручио је Радуновић.

Извор: B92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *