Александар Живковић: Српска сирена се из Митровице чује
15. јун, 2023.
Поповић: Нову владу да чине ПЕС, ЗБЦГ, Демократе, УРА, СНП-Демос и мањине
15. јун, 2023.
Прикажи све

Интерпол се укључује у истрагу против Ђукановића: Мило и Блажо на удару због скривених милиона, „Пандора папири“ кључни

EPA-EFE/BORIS PEJOVIC; Ozan KOSE / AFP / Profimedia; Shutterstock

Специјално државно тужилаштво Црне Горе (СДТ) затражило је преко Интерпола информације о трансакцијама бившег председника Мила Ђукановића и његовог сина Блажа, у оквиру истраге “Пандора папири”. То тужилаштво истовремено је у вези са истом истрагом упутило и замолнице правосудним органима Велике Британије и Швајцарске, званично је речено “Вијестима” из институције којом руководи Владимир Нововић.

EPA-EFE/BORIS PEJOVIC; Ozan KOSE / AFP / Profimedia; Shutterstock

“У кривичном предмету који означавате као ‘Пандора папири’, у току је извиђај, а специјална тужитељка је прикупила обавештења од М. Ђ., Б. Ђ. и В. Ћ. М., а упућене су замолнице надлежним правосудним органима Велике Британије и Швајцарске и затражено прикупљање одређених података од пословних банака преко Интерпола”, званичан је одговор Вијестима, који потписује тужилац портпарол Вукас Радоњић.

СДТ је почетком октобра 2021. формирао предмет поводом тога што су бивши председник Ђукановић и његов син Блажо склапали у иностранству тајне уговоре о управљању својом имовином и тада најавило да ће предузети “све мере и радње из своје надлежности ради утврђивања чињеница и околности”.

Vladimir Novović Foto: R.R./ATAImages

До краја године саслушана је директорка Мреже за афирмацију невладиног сектора (МАНС) Вања Ћаловић Марковић, а у вези са обимном документацијом до које је та НВО дошла у оквиру глобалне истраге о офшор компанијама. Саслушан је и Блажо Ђукановић, док је тадашњи председник СДТ-у послао писано изјашњење.

Тадашњи главни специјални тужилац Миливоје Kатнић објаснио зашто су од Мила Ђукановића тражили само писано изјашњење:

“Оно се омогућава високим функционерима, не зато да би били привилеговани или издвојени од других, већ да би се избегла процедура контролисања просторија. Зато је једноставније да пошаљемо питања и упутимо их на изјашњавање”, рекао је Kатнић.

Milo i Blažo Đukanović Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS/BORIS PEJOVIC

МАНС је, у оквиру глобалне истраге о офшор компанијама под називом “Пандора папири”, објавио да су Мило и Блажо Ђукановић 2012. године склопили тајне уговоре о управљању својом имовином, скривајући се иза компликоване мреже повезаних компанија из Велике Британије, Швајцарске, Британских Девичанских Острва, Панаме и Гибралтара.

Син шефа државе је, према документацији и тврдњама МАНС-а, формирао и две скривене компаније с ћеркама фирмама у Лондону и у Црној Гори.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

У документацији водеће адвокатске канцеларије у Панами “Алцогал”, МАНС је пронашао оверене копије уговора о успостављању трастова које су отац и син Ђукановићи склопили 21. јуна 2012. са компанијом “ЦМ Скyе 2 (ПТЦ) Лимитед” регистрованом на Британским Девичанским острвима. Трастови су успостављени на период од 80 година, а компанија која њима управља је овлашћена да за рачун Ђукановића може да купује и продаје некретнине и фирме, отвара нове компаније и жиро-рачуне, даје и узима кредите и обавља разне друге послове.

“Из уговора се види да је старији Ђукановић формирао “Виториа траст”, а његов син “Цапецастел Труст””, навели су из МАНС-а.

Обимна документација коју је тада МАНС објавио показује да су те компаније, трустови, овлашћени да за рачун Ђукановића могу куповати и продавати некретнине и фирме, отварати нове компаније и жиро-рачуне, давати и узимати кредите и обављати разне друге послове, навео је МАНС.

Из кабинета тадашњег председника државе након обелодањивања документације саопштили су да је Ђукановић 2012, кад није обављао државне послове, основао “Викториа траст”, који, како тврде, док је он био власник, није имао никаквих пословних трансакција и није отворио ниједан банкарски рачун, јер никад није активиран.

Они су навели да је Ђукановић, након што се исте године непланирано вратио на функцију премијера, целокупно власништво над “Викториа трастом” пренео на сина Блажа.

Из МАНС-а су раније појаснили да трастови не постоје у црногорском законодавству, и да на офшор дестинацијама углавном служе за скривање правих власника имовине.

Извор: nova.rs / Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *