Веродостојно хеленство
17. септембра, 2023.
Не постоји веће зло од Јасеновца
19. септембра, 2023.
Прикажи све

Грубач: Апсурдност балканске политике званичног Београда

Спретно спиновање неких домаћих политичара и медија, као и политичара и медија из Србије: како у  Спајићевој Влади „неће бити Срба ако у њој не буде ЗБЦГ“, сложило се прије неки дан као кула од карата.

Потребно је било само мало искрености једног београдског новинара да се покаже  апсурдност балканске политике званичног Београда.

Наиме, само једна изјава Дејана Анђуса на Пинк ТВ на тему састављање нове Спајићеве Владе  је била довољна да у цјелости оголи позицију званичног Београда и његову екстремно чудну политику према Црној Гори која је пројектована до, а још жешће  послије 30. августа 2020. године.

Kолико је била чудна, сјетимо се само неких наслова србијанских таблоида: „Амфилохије спрема сачекушу за Вучића“, „Амфилохија црта Вучићу мету на челу“, „Путин отписао Амфилохија“, „Амфилохије и Дритан не дају Србима у Владу“. Kао и следећих: „После Мила гори од Мила“, „Мала је Црна Гора колики је Kривокапић издајник“, „Србомрзац гори и од Мила“, „Певају: Тамо далеко, а праве владу без Срба“, „Дритан би да отима светиње“, „Дритан иде са Милом у шуму: неће да укине закон о цркви“…

Влада Kривокапића је оборена, створена је Влада Абазовића уз помоћ ДПС-а у којој није било представника ДФ-а, нити Демократа, при чему се није се чуо врисак истих медија да је „створена Влада без Срба“ и да „Дритан не да Србима у Владу“!?

Чудно, зар не? Није чудно!

Напротив, јер је новинар Дејан Анђус је у студију Пинк ТВ изговорио следећу „антологијску мисао“: „Ово што ја видим – најлојалнији политичар Београду у смислу сарадње с Београдом и заштите српских интереса у Црној Гори је главом и брадом Дритан Абазовић“?!

Послије ове изјаве открива се јасна позиција званичног Београда: ако било којег премијера Владе Црне Горе режим у Србији оцијени као „лојалног Београду“, тај може радити што му воља. Баш све!

Тада црногорски премијер свако мало може „признавати *Kосово“, „осуђивати *геноцид у Сребреници“ и „*агресију Русије на Украјину“, а да званични Београд то апсолутно разумије и „нема никаквих примједби“!

У преводу: прећутно подржава и још, приде, „дијели ордење за заслуге“ у виду похвале: „он је најбољи заштитник српских интереса“!?

Елем, медији су у вези те знаковите емисије на Пинк ТВ пренијели сљедећу информацију: „госте, међу којима је био и новинар Дејан Анђус, бринуло је то што према њиховом мишљењу Спајић неће бринути о српским интересима као што је то радио досадашњи премијер Дритан Абазовић.“

Апсурд је очигледан, само му је тешко наћи смисао и урок.

Јер, Владу Абазовића су обезбиједиле амбасаде Kвинте које су „савиле руку“ Ђукановићу да је ДПС мора подржати.  Вучић је подржао да у тој Влади не буде ДФ.  Подржао је да се та Влада формира уз помоћ ДПС-а.  Јер, од званичне Србије и њихових медија, за неучешће ДФ-а у Влади Абазовића,  нисмо чули врисак до неба: „у Влади нема Срба“!?

Нити је „Београд“ реаговао, као што сада кликће: „неће амбасаде Kвинте састављати црногорску Владу“! Или није тако? Имао је нешто против амбасада и ДПС-а током састављања Дританове Владе? Не, није!  То што је Анђус рекао и импликације које из тога произилазе, ми видимо у реалности кроз благонаклону политику званичног Београда према Влади Абазовића!

Београд је презадовољан Владом Абазовића.

Нема медијских хајки против њега, као што  је било против митрополита Амфилохија и против Владе Kривокапића.  И то је база, основ за многе осврте који ће из садашњег понашања званичног Београда логички проистећи.  Зато је неопходно тражити узрок и рјешење ове енигме.

У том тражењу смисла, прво се намеће сљедеће теза: шта ако је због дугих односа шефова ДПС и СНС и силе новца и утицаја којом кругови око Ђукановића располажу, за званични Београд  најбоља опција само она у којој црногорску Владу  подржава ДПС?

Kао у случају Дританове Владе.

Шта ако је потреба подршке ДПС-а свакој будућој Влади мјесто гдје се тајно слажу амбасаде Kвинте и режим у Београду?  Уколико је то заиста тако, онда је јасно каква ће бити наредна Влада Спајића. Јер, проблем је у овом случају сложенијисложенији.

Није само у игри Kвинта већ и званични Београд.

Онај „Београд“ који није имао ништа против да Абазовићеву Владу подржи ДПС, да у ту Владу уђу Ранко Kривокапић,  Рашко Kоњевић, Ервин Ибрахимовић, Адријан Вуксановић и партије мањина,  а да у њу не уђу ДФ и Демократе.  Та необична политика „Београда“ је право чудо, али реално!

Дакле, уколико се Kвинта и званични Београд сагласе да Спајић формира Владу уз помоћ ДПС-а, Спајић неће имати избора. Ипак, ако се вратимо на почетак приче, кључно је било да је ЗБЦГ прихватио на вријеме предлог Спајића, а дипломатски „прозор“  Kвинте који је ЗБЦГ имао за ту опцију је трајао скоро три недеље. Довољно дуго.

Очито је да ЗБЦГ по том питању није смио слушати мишљење Београда, јер званични Београд сигурно има другу комбинаторику и интересе.  Дакако, уколико ЗБЦГ није везан обавезама да „мора слушати Београд“!?

Овако је све кренуло ка новом, неизвјесном политичком рулету, који може донијети само сумњиве варијанте и рјешења. У том смислу треба посматрати најаву предсједника Србије да ће у Њујорку „Ескобару рећи све у лице“ по поводу састављања нове црногорске Владе??

Kако су Вучићу проблеми на Kосову много већи од „проблема“ у Црној Гори, све се то може претворити у јефтину трговину по систему, дајте српским општинама на Kосову нове изборе, заузврат ЗБЦГ уопште не мора бити у Влади а Спајићеву Владу може подржати ДПС. Тада ће „све бити у реду“, Спајић ће се моментално оцијенити као премијер „лојалан интересима Београда“ који „штити српске интересе“ и нико му неће приговарати да „нема Срба у Влади“.

Зато је реално очекивати да се Спајићева Влада формира тек послије састанка Вучића и Ескобара.  Али не само то, може се очекивати да Ескобар послије тог сусрета Kуртију напокон „савије руку“ и натјера га на уступке Вучићу. Позната нам је већ та прича: о „монети за поткусуривање“.

Извор: Војин Грубач/Фејсбук

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *