Без те једне секунде, рођене из духа Партизана, историја наше кошарке не би била црно-бела: Пантеров скок
27. април, 2023.
Која је у црногорском речнику разлика између дератизације и деконтаминације
27. април, 2023.
Прикажи све

„Еуропол предлагао да Лазовић и Миловић буду приоритет број један полицији“

Виши суд у Подгорици потврдио је дио оптужнице против групе вође криминалног кавачког клана Радоја Звицера, у којој су и службеник Агенције за националну безбједност Петар Лазовић и полицајац Љубо Миловић, за кривична дјела стварање криминалне организације, злоупотреба службеног положаја, шверц дроге, кријумчарење цигарета и тешко убиство Милана Љепоје, саопштено је данас из Вишег суда.

Одбачене оптужбе за покушај убиства Јована Вукотића (Фото: Либертас)

Кривично вијеће Вишег суда потврдило је оптужницу Специјалног државног тужилаштва од 30. децембра 2022. године, којом се Радоју Звицеру стављају на терет стварање криминалне организације, тешко убиство, прање новца, продужено кривично дјело неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога, као и више кривичних дјела неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога, већина у саизвршилаштву.

Окривљеном Љубу Миловићу се, навели су и суда, ставља на терет извршење кривичних дјела – стварање криминалне организације, неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога и продужено кривично дјело кријумчарење.

“На терет окривљеном Петру Лазовићу ставља се стварање криминалне организације, два кривична дјела неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога и продужена кривична дјела злоупотреба службеног положаја, кријумчарење и неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога”, саопштено је из Вишег суда у Подгорици.

Радоје Живковић и Никола Спасојевић се терете за стварање криминалне организације и неовлашћену производњу, држање и стављање у промет опојних дрога.

“Окривљенима С.К. (Слободан Кашћелан, прим.а), М.В. (Милан Вујотић, прим.а) и Д.Р. (Душко Рогановић, прим.а) стављају се на терет стварање криминалне организације и неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога. Осим та два кривична дјела, окривљеном Р.М. (Радован Мујовић, прим.а) ставља се на терет и прање новца”, навели су из суда.

Радовану Пантовићу се потврђеном оптужницом ставља на терет стварање криминалне организације и неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога, а Никши Перовићу стварање криминалне организације и прање новца.

Одбачене оптужбе за покушај убиства Јована Вукотића

Кривично ванрасправно вијеће Вишег суда одбацило је оптужбе Специјалног државног тужилаштва против Звицера, Милана Вујотића и Слободана Кашћелана да су, као саизвршиоци, планирали убиство вође супротстављеног криминалног шкаљарског клана Јована Вукотића,

“Вијеће је утврдило да нема мјеста оптужби против окривљених М.Љ, Ж.Р. и М.Р. због кривичног дјела недозвољено држање оружја и експлозивних материја и против окривљеног Л.П. због кривичног дјела недозвољено држање оружја и експлозивних материја јер у односу на наведено дјело нема довољно доказа, па је у овом дијелу, против њих поступак обустављен”, навели су из Вишег суда.

Лазовић у притвору од 18. јула прошле године

Петар Лазовић је ухапшен 18. јула прошле године у Подгорици по налогу Специјалног државног тужилаштва због сумње да је починио кривична дјела стварање криминалне организације, неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога, кријумчарење, недозвољено држање оружја и експлозивних материја и злоупотреба службеног положаја. Од тада се налази у спушком притвор. Након Лазовића, ухапшени су и Пантовић и Перовић, који су, такође, и даље у притвору.

Истог дана када је Лазовић ухапшен, издат је и налог за хапшење његовог колеге, полицајца Љуба Миловића. Међутим, он је и у бјекству.

Кључни закључци Еуропола

Либертас је у мају прошле године објавио документа Агенције Европске Уније за спровођење закона, Еуропол, у којима, између осталог, пише да су службеници полиције, Петар Лазовић (32) и Љубо Миловић (32), “чланови криминалног клана Кавач, укључени директно у шверц великих количина кокаина из Еквадора у Европску Унију и Аустралију”.

“Такође, Петар Лазовић и Љубо Миловић су били укључени у шверц оружја у име кавачког клана. У исто вријеме, Лазовић и Миловић, у име кавачког клана, раде и шверц цигарета. Истрага усмјерена на Лазовића и Миловића требало би да буде приоритет број један црногорске полиције“, кључни су закључци наведени у документу Еуропола, у који је Либертас имао увид.

Извор: rtcg.me

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *