Враћање Његошеве капеле на Ловћен – враћање образа Црној Гори (3. дио)
14. децембра, 2021.
Институције су и даље продужена рука ДПС мафиократије
14. децембра, 2021.
Прикажи све

ЕУ ће убрзо признати црногорске КОВИД-19 потврде

Европска унија (ЕУ) ће убрзо признати КОВИД-19 потврде из Црне Горе, саопштио је европски комесар за проширење Оливер Вархељи.

Фото: ЕУ ИНФО ЦЕНТАР

„Црна Гора је окончала све процедуре како би се придружила европском систему КОВИД-19 потврда. Од Божића, грађани Црне Горе ће путовати лакше у ЕУ, а и европски држваљани ће путовати лакше у Црној Гори“, изјавио је европски комесар за проширење на крају међувладине конференције између ЕУ и Црне Горе.

Признавањем ових потврда, Црна Гора ће бити четврта од шест земаља Западног Балкана чије државне потврде су признате и на територији ЕУ. До сада су бриселске институције признале потврде из Албаније, Северне Македоније и Србије.

На крају међувладине конференције између ЕУ и Црне Горе европски званичници су јасно дали до знања црногоским властима да без помака у пољу владавине права земља неће моћи да рачуна на привремено затварање поглавља у приступним преговорима.

Државни секретар у словеначком министарству иностраних послова, Гаспер Довжан је поручио да ће напредак у приступним преговорима зависити од напретка у пољу владавине права, односно поглавља 23 и 24.

„Црногорске власти требају показати довољно резултата како би дошло до затварања поглавља. Од суштинске је важности да Црна Гора испуни прелазна мерила у поглављима владавине права јер ће то одредит темпо преговора”, поручио је Довжан.

Црну Гору је на међувладиној конференцији представљао министар за економију Јаков Милатовић. Традиционално у овом формату увек учествује шеф владе, али премијер Здравко Kривокпић је остао у Подгорици јер је у току дана требало да се изгласа неповерење влади.

Осврћући се на дешавња у црногорској скупштини комесар Оливер Вархељи је оценио да се ради о питањима која су у домену унутрашње политике.

„За нас као ЕУ, оно што је неопходно да би остварили напредак јесте да имамо стабилну владу и јасну парламентарну већину и скупштину која се такође ангажује у испуњавању задатака који су пред нама. Нама је потребно пуно ангажовање владе и потпуно функционална влада”, поручио је Вархељи.

Извор: Слободна Европа                                  

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *