Николић без цента и евиденције боравио сто дана у најскупљем апартману: Будванској ривијери штета од више десетина хиљада еура
13. августа, 2021.
Суткињи Биљани Ускоковић хтјели да ломе ноге палицом?
14. августа, 2021.
Прикажи све

Ђуровић: Борбом против корупције, криминала и шверца Црна Гора може повратити преко 1,2 милијардe еура

Активном борбом против корупције, криминала и шверца Црна Гора може у кратком року повратити преко 1,2 милијарди еура имовине и попунити буџет за преко 40 милиона годишње, самтра Горан Ђуровић, потпредсједник УРА-е.

„Борба са шверцом цигарета, као и других акцизних роба, који су били проблем не Да би грађанима било јасније колико губимо од шверца, довољан је податак да је градња једног клиничког центра (Клинички центар у Нишу) кошта 50 милиона еура, што значи да смо у протеклих 30 година могли изградити нови клинички центар, обновити већину болница и извршити озбиљне инвестиције у систему образовања“, казао је Ђуровићсамо Црне Горе већ и ЕУ, може донијети буџету додатних 40 милиона еура који се могу усмјерити ка рјешавању проблема у здравству и школству. Да би грађанима било јасније колико губимо од шверца, довољан је податак да је градња једног клиничког центра (Клинички центар у Нишу) кошта 50 милиона еура, што значи да смо у протеклих 30 година могли изградити нови клинички центар, обновити већину болница и извршити озбиљне инвестиције у систему образовања“, казао је Ђуровић.

За све то вријеме, каже, Лука Бар је уништавана да би се могао одвијати шверц, иако има неслућени потенцијал да буде озбиљна лука на Јадрану“.

„Имајући у виду да је само повратом земље Солане у Улцињу у државно власништво враћено преко 250 милиона еура вриједности имовине, као и да је то само један у низу примјера лоше приватизације која је била присутна у скоро сваком граду у Црној Гори, лако долазимо до закључка да Црна Гора има могућност да поврати преко 1,2 милијарди еура имовине која јој је на волшебан начин отета. Процес масовне ваучерске приватизације је омогућио енормно богаћење појединаца који су се крили иза појединих инвестиционих фондова искористивши незнање и неинформисаност грађана, те тако стекли преко 500 милиона еура вриједне имовине државних компанија коју су касније продавали, користили као колатерал или обезвриједили“, казао је Ђуровић, преноси „Дан“.

Сматра да овакво поступање према државној имовини заслужује пажњу надлежних органа који морају испитати како се управљало са том имовином и зашто је већина компанија којима су инвестициони фондови управљали завршила у стечају.

„Грађани и грађанке Црне Горе су навикнути да су шверц, корупција и криминал нормалне појаве из чијих фондова се примају плате и пензије, а истина је супротна – све ове године буџет је био сиромашнији, плате и пензије све мање а задуживања све већа. Због тога борба против шверца, криминала и корупције не смије да стане и стога Грађански покрет УРА даје пуну подршку надлежним органима, на челу са потпредсједником Владе Дританом Абазовићем, да истрају у борби за праведнију Црну Гору“, поручио је Ђуровић.

Фото: Горан Ђуровић (УРА)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *