Јоксимовић: Епидемиолошка ситуација у Црној Гори компликована у великом броју општина
13. августа, 2021.
Ђуровић: Борбом против корупције, криминала и шверца Црна Гора може повратити преко 1,2 милијардe еура
13. августа, 2021.
Прикажи све

Николић без цента и евиденције боравио сто дана у најскупљем апартману: Будванској ривијери штета од више десетина хиљада еура

Одбор директора Хотелске групе “Будванска ривијера” једногласно је изгласао одлуку о формирању Комисије за испитивање пословања, чији ће основни задатак бити испитивање бројних сумњивих послова које су бивша руководства ове највеће хотелске компаније из редова Демократске партије социјалиста (ДПС) и Социјалдемократске партије (СДП), а потом и Социјалдемократа (СД) склапала током минуле деценије и по, пишу “Вијести”.

Петочлани одбор, који прије десетак дана није одобрио формирање комисије, сада је био сагласан да се на њеном челу нађе Нинослав Калуђеровић, актуелни начелник Службе за наплату комуналије Општине Будва, кадар Демократа.

Према незваничним сазнањима “Вијести”, један од првих задатака комисије биће утврђивање одговорности бившег менаџмента Хотелске групе који је у вријеме прошлогодишњих тромјесечних дешавања у Будви и насилне смјене општинске власти уз политичку корупцију, омогућио координатору ДПС-а за Будву и посланику Андрији Николићу да без евиденције борави у најскупљем апартману 3230 у хотелу “Александар” у оквиру комплекса на Словенској плажи више од 100 дана, чиме је нанијета штета компанији од неколико десетина хиљада еура.

”Вијести” су почетком ове године затражиле од тадашњег менаџмента Хотелске групе да достави податке ко је и колико платио смјештај полицијских снага у хотелским капацитетима “Будванске ривијере” током политичког преврата у Будви, али и ко је платио смјештај Николићу у апартману, али је као одговор наведено да је ријеч о пословној тајни.

Након што је средином јуна именован нови одбор директора, у коме већину од три члана чине представници државног капитала које је именовала нова Влада, услиједила је и промјена на мјесту извршног директора. Из Владе је одмах позвана нова управа да се формира Комисија која ће испитати пословање те сада финансијски посрнуле хотелске компаније.

”Вијестима” је речено да, иако су запослени морали одмах након августовских избора да потпишу да не смију да одају тајне из хотелске компаније, почев од руководства па до оних радника на рецепцијама и у ресторанима, ипак, како је “Вијестима” речено, неколико запослених већ се обратило новом руководству да су спремни да свједоче да је Николић минулог љета био у луксузном апартману.

Бивше руководство Хотелске групе се позвало на домаће и међународне прописе, према којима су боравак полицијских снага и посланика у њиховом хотелским капацитетима минулог љета – пословна тајна.

”Имајући разумијевања за Ваша питања и принципе истраживачког новинарства, а цијенећи транспарентност рада нашег друштва, информишемо Вас и Ваше читаоце да је заштита података о хотелским гостима предмет регулисања домаћих и међународних прописа и узанси. То подразумијева да је Хотелска група ‘Будванска ривијера’ АД Будва, као и остала друштва која пружају хотелске услуге, у обавези да без изузетка строго поштује поступке регистрације госта и чувања/неодавања података о њима, односно да исте третира као пословну тајну. Такође, подразумијева да су сви гости који су боравили у капацитетима Хотелске групе ту услугу уредно и платили”, одговорено је тада из службе за односе с јавношћу. Полицијске снаге из других градова упућене су у Будву средином јуна, када је, уз њихову асистенцију, Управна инспекција насилно смијенила легално изабрану власт. Услиједили су немири у метрополи туризма, праћени случајевима бруталног пребијања грађана на улицама, а неки од тих случајева су и процесуирани.

На сједници Одбора директора донијета је и одлука да се предузму припремне активности потребне за израду и реализацију пројекта реконструкције “Словенске плаже” и подизања стандарда соба категорисаних са 3* на стандард соба категорисаних са 4*. Одлучено је да 50 дјеце из Новог Сада, чији родитељи нису у могућности да им обезбиједе љетовање на мору, бесплатно бораве 10 дана у смјештајним јединицама Хотелске групе.

ДИВАНОВИЋЕВА И РАЂЕНОВИЋЕВА ДЕСНА РУКА ЗАПОСЛЕНА УОЧИ СМЈЕНЕ ОДБОРА ДИРЕКТОРА?

Од комисије се очекује и да испита ко је све запослен у компанији од локалних избора и пораза ДПС-а, како су дијељене отпремнине, те на који начин су створени губици.

Незванично се помиње да је запослење у Хотелској групи уочи смјене Одбора директора кадрова ДПС и СД нашла и кадар администрације Николе Дивановића, која је предводила насилну смјену власти у Будви. Ново руководство је на платном списку за јул видјело да се нашло име те функционерке ДПС-а, која је била једна од кључних кадрова у администрацији Лазара Рађеновића, те утврдило да је запослена десетак дана прије него што је именован нови Одбор директора.

ГРЦАЛИ У ГУБИЦИМА, А ИСПЛАЋИВАЛИ ОТПРЕМНИНЕ И ЗАПОШЉАВАЛИ

О затеченом стању у Хотелској групи суд је средином јуна дала и Влада, одмах након избора новог Одбора директора. Ивана Ђуровић, државна секретарка Министарства економског развоја, након Скупштине акционара саопштила је тада да се од новог одбора директора захтијева да крене у испитивање законитости поступака, као и цјелокупног пословања Друштва.

”Након анализе достављених материјала, уз указивање да располажемо ограниченим информацијама и са резервом у односу на њихову садржину, у првом реду Извјештаја менаџмента, указујемо на очигледне нелогичности и захтијевамо да менаџмент компаније на свим нивоима исте испита. Чињеница је да је у току 2020. исплаћен велики број отпремнина које износе око пола милиона еура, како је то описано извјештајем менаџмента Хотелске групе ‘Будванска ривијера’ АД за 2020, док се са друге стране запошљавало, нарочито након 31. августа до 31. децембра 2020, у ком периоду је запослено 16 лица на неодређено вријеме, док су 63 лица запослена на одређено вријеме. Истовремено, исплаћено је 464.229 еура на име отпремина што представља повећање од 814 одсто у односу на 2019. Поређења ради, у 2019. години на име отпремнина исплаћено је само 50.800 еура. Дакле, у години када је остварен један од највећих пословних губитака у историји пословања и у ситуацији када је било неизвјесно какав се пословни резултат може очекивати у 2021, забиљежен је рекорд у порасту исплате отпремнина, вршена су знатна запошљавања, што је индикатор несавјесног пословања у 2020. Исплата отпремнина не иде руку под руку са запошљавањем па је ова пракса потенцијално устремљена против имовине и интереса Друштва а према интересима појединаца, па захтијевамо да управа Друштва на свим нивоима испита законитост ових поступака”, казала је тада Ђуровић.

Фото: Андрија Николић (Принтскрин/ДПС)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *