Пораз узвишеног и приземног у истом дану
3. децембра, 2021.
Тунел на врху Ловћена
3. децембра, 2021.
Прикажи све

Црну Гору чекају у недјељу три важне политичке битке

Локални избори ЦГ, (Фото: ВВС)

У Црној Гори се 5. децембра одржавају локални избори на Цетињу, у Мојковцу и Петњици, које је расписао предсједник Мило Ђукановић. Према најновијим анкетама, могуће је да ДПС изгуби власт у Пријестоници, неизвјесно је у Мојковцу, док је побједа партије Мила Ђукановића изгледа извјесна само у Петњици.

Реномирана кућа „Clear Air Turbulence“ направила је истраживање уочи избора на Цетињу, у коме је анкетирано 800 пунољетних грађана, подијељених у пописне кругове, који до краја представљају одговарајућу географску расподјелу становника, однос урбаног и руралног становништва, као и друге елементе, попут узраста, пола и етничке припадност.

Изборе су упоређивали са резултатима претходних локалних избора, а занимљиво је да скоро све партије које су учествовале на њима учествују и сада. За разлику од локалних избора, на парламентарним је учествовала коалиција „За будућност Црне Горе“, која је на тим изборима освојила рекордних 877 гласова, а сада од њених конституената на изборима учествује само СНП, који је у коалицији са ЛП на прошлим локалним изборима 2017. узео само 84 гласа и био испод један одсто.

Такође, Стара гарда, Црногорска и Позитивна (збирно 980 или скоро 10 одсто) нијесу учествовале на парламентарним изборима, што је довело до раста броја гласова ДПС-а и СДП-а, док су УРА и СД оствариле сличне резултате и на локалним и парламентарним изборима, а демократе доживјеле значајан пад на парламентарним изборима у односу на локалне и пале са 1.375 на 686, од чега се значајан дио очигледно прелио листи коју је предводио ДФ и Здравко Кривокапић. Занимљиво је да ни ДФ, али ни листа Здравка Кривокапића не учествују на цетињским локалним изборима.

Цетиње, (Фото: Архива)

Прогнозе за Цетиње

Тренутни распоред снага у Цетињском парламенту је: ДПС — 16, СД – 1 (2 на изборима — 1 независни) (власт) — 17 у опозицији су УРА — 5, демократе — 5, СДП – 3, Стара гарда — 2, Независни — 1, (опозиција) — 16.
Према резултатима анкете, примјетна су значајна помјерања на политичкој сцени и на основу њих може се десити да партије освоје сљедећи број мандата: ДПС: 13-14, СДП: 8-9, Стара гарда: 3-4, УРА: 3, демократе: 2-3, СД—ЛП: 1 И СНП: 1.

Очигледан је значајан пад ДПС-а, који преко 15 година управља Пријестоницом и да ће незадовољство лошим управљањем „платити“ управо на овим изборима. Пад ће, вјероватно, доживјети и партије које чине државну власт, највише због дешавања у септембру везано за устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија, тако да ће се УРА и демократе готово преполовити.

Раст би, према овој анкети, али и по неким другим рађеним у скорије вријеме, требало да остваре изворне суверенистичке снаге СДП и Стара гарда. На граници уласка су СНП и листа Драгана Хајдуковића.
Пројектована излазност је 72 одсто и по њој би на биралишта требало да изађе око 9.950 бирача од укупно уписаних око 13.800.
У сваком случају, очекује нас занимљивих 7 дана до избора, у којима ће све партије покушати да побољшају тренутну позицију.

У Мојковцу неизвјесно

Борба за локaлни парламент у Мојковцу, како наговештавају анкете, биће неизвјесна. Коалиција око ДПС-а и коалиција „За будућност Мојковца“, окупљена око ДФ-а, освојиће највише гласова на изборима који ће се одржати у Мојковцу 5. децембра, док би листа „Не дамо Мојковац“, иза које стоји премијер Здравко Кривокапић, остала испод цензуса, говоре резултати истраживања које је у овом граду спровела реномирана регионална агенција од 15. до 21. новембра.

Према истраживању, за коалицију око ДПС-а изјаснило се 42,4 одсто испитаних грађана, а за коалицију „За будућност Мојковца“ 31,5 одсто.Демократска Црна Гора Алексе Бечића има подршку 15,2 одсто, а УРА 6,2 одсто. Испод цензуса су остале Уједињена Црна Гора и група грађана „Не дамо Мојковац“ са 2,4, односно 2,3 одсто.

Ови резултати говоре да се води тешка и изједначена борба и да ће до краја бити неизвјесно. Очигледно је да на резултате може утицати и расипање гласова, јер се УЦГ и „Не дамо Мојковац“ налазе испод цензуса, што иде наруку ДПС-у.
Иако нема анкете о томе како ће гласати бирачи у Петњици, малој општини на сјеверу Црне Горе, претпоставка је да ће највише гласова добити ДПС и Бошњачка странка.

Бобан Нововић

Извор: Спутњик Србија

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *