Српско-хрватски дијалог и канонизација Степинца: Докле се стигло?
8. октобра, 2021.
Кина у фокусу нове јединице ЦИА
8. октобра, 2021.
Прикажи све

Црногорски експерти: Договор о реконструкцији могућ, Влада ће одрадити читав мандат

Скупштина Црне Горе, (Фото: Спутњик)

Странке чланице парламентарне већине у Црној Гори на крају ће се ипак договорити о реконструкцији владе која ће опстати читав мандат, сматра Саво Марковић, професор и бивши министар правде у влади СРЈ.

Марковић каже да је ова генерација политичара у Црној Гори добила прилику да у потпуности демонтира један систем након што се хемијском и гласачким листићима власт промијенила, не након тридесет година, већ послије седамдесет година, имајући у виду да се претходна власт ослањала на своје идеолошке очеве.
Он напомиње да постоји потреба да се влада рационалније организује како би на задовољство грађана обављала ефикасније послове из својих уставних надлежности.

Скупштина Црне Горе, (Фото: Спутњик)

Реконструкција неопходна

„Реконструкција владе у Црној Гори је неопходна и због тога што су нека министарства преоптерећена, прегломазна. Разумијем да су заједно министарство просвјете и науке, али зашто је ту и спорт и култура. И нека друга министарства су преоптерећена у оваквој организацији владе”, каже за Спутњик Марковић.

Што се тиче политичког аспекта, по његовом мишљењу, било је спорно то што је влада организована на концепту да у њу могу ући само експерти, а предсједник једне партије је вицепремијер, па је одмах ту тај принцип нарушен.

„Ту је прилично злоупотребљен појам експерата – које стручно тијело оцјењује ко је експерт, а ко није. Ако неки тврде да имамо толико експерата поставља се питање како је Црна Гора ту гдје је. Можда би најбоља комбинација била политичко-експертска влада”, сугерише Марковић.

Он тврди да реконструкција владе не урушава договор који су потписали УРА, Демократе и премијер.
„УРА сада инсистира на експертској влади. Ја то више тумачим као натезање конопца на коју страну ће клатно да претегне. Не знам какав ће на крају бити договор, али вјерујем да ће до њега доћи из простог разлога што ова генерација политичара има историјску шансу да развласти један однарођени, аутократски режим. Није лако демонтирати такав режим, понављам, није он само тридесет последњих година актуелан, већ много дуже. Ова генерација политичара зато има историсјку шансу да Црна Гора заиста искорачи у демократију”, увјерен је Марковић.

Дритан Абазовић, Алекса Бечић и Здравко Кривокапић, (Фото: Вијести)

Што се тиче досадашњих резултата Владе Здравка Кривокапића, Марковић сматра да нијесу претјерано добри, али нијесу ни за претјерану критику. Деценијама се у Црној Гори градио систем који је омогућавао многима незаслужено повлашћен статус у друштву, и Марковић каже да ће морати још доста времена да прође да се Црна Гора ослободи тог терета.

„Треба узети у обзир да је ова влада, по мени, прва демократско изабарана влада у Црној Гори. Она је имала неразумијевање и већине које је подржава – неки закони нијесу могли бити изгласани у Скупштини због бојкота. Оно што се десило на Цетињу 4. и 5. септембра ипак је успјело да хомогенизује скупштинску већину која ће кроз неку равнотежу страха доћи до компромиса, заједничког именитеља, иначе би се могло десити да политичари који представљају партије већине не буду дорасли историјској шанси која им се, и то не њиховом заслугом, пружила”, коментарише Марковић за Спутњик.

Павићевић: Лидерима ДФ мјесто у влади

Владимир Павићевић, покретач Платформе за Црну Гору, каже за Спутњик да је Влада Црне Горе је политичка институција – тако је постављена црногорским уставом.

„Зато је питање чисте политичке логике и поштовања елементарних демократских начела и демократске праксе да разговори о реконструкцији Кривокапићеве владе буду финализовани договором о уласку политичких ауторитета у ту владу. То значи да лидерима ДФ-а јесте мјесто у влади, као и ауторитетима из других побједничких савеза са августовских избора. Тако договорена реконструкција је и рационално очекивање грађана, и питање поштовања изборне воље грађана”, истиче Павићевић.

Бобан Нововић

Извор: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *