Црногорски експерти: Договор о реконструкцији могућ, Влада ће одрадити читав мандат
8. октобра, 2021.
Милорад Вучелић – човек за сва времена, све режиме и све ордене
8. октобра, 2021.
Прикажи све

Кина у фокусу нове јединице ЦИА

Америчка Централна обавјештајна агенција (ЦИА) саопштила је јуче да је основала нову групу која ће се фокусирати само на Кину и изазове за националну безбједност које она представља. ЦИА је описала Кину као најважнију геополитичку пријетњу са којом су САД суочене.

Центар кинеске мисије (ЦМЦ) је основан “да би се бавио глобалним изазовом који представља Народна Република Кина и његов рад залази у све области мисије Агенције”, наведено је у саопштењу ЦИА.

Вилијам Бернс, (Фото: Њујорк тајмс)

Директор ЦИА Вилијам Бернс нагласио је да пријетња потиче од кинеске владе, а не њеног народа, те да је циљ да се обједине активности шпијунске агенције у Кини.

”ЦМЦ ће додатно ојачати наш колективни рад на наважнијој геополитичкој пријетњи са којом смо суочени у 21. вијеку, са све непријатељскијом кинеском владом”, рекао је Бернс, каријерни дипломата.

Он је додао да ће ЦИА наставити да се фокусира на “агресивну Русију, провокативну Сјеверну Кореју и непријатељски Иран”.

Један високи званичник ЦИА упоредио је оснивање јединице за Кину са усредсређеношћу те агенције на Русију током хладног рата и на борбу против тероризма након напада 11. септембра 2001. на Њујорк и Вашингтон. ЦИА никад раније није основала такву јединицу са експлицитним фокусом на Кину, чак ни након жестоких напада бившег предсједника Доналда Трампа и његових сарадника, наводи Ројтерс.

Она је једна од промјена које су резултат шире реформе коју је агенција покренула прошлог прољећа, рекао је Ројтерсу тај званичник, који је желио да остане анониман.

ЦМЦ би требало да обезбиједи више ресурса за проучавање Кине и боље позиционирање званичника широм свијета да прикупљају информације и анализирају активности те државе, пише “Њујорк тајмс”.

Зграда Њујорк тајмса, (Фото: Пибиес)

У првим мјесецима Бајденове администрације, САД и Кина су се спориле поводом многих питања, укључујући људска права, Хонг Конг и Јужно кинеско море. Међутим, највиши званичници из обје државе су се састали ове неђеље да побољшају комуникацију и припреме терен за виртуелни састанак предсједника до краја године.

Бернс је казао да ЦИА такође отвара радно мјесто главног официра за технологију као и нову канцеларију – Мисија транснационалног и технолошког центра. Та јединица ће омогућити ЦИА да се пажљивије усредсреди на питања попут глобалног здравља, климатских промјена, хуманитарних катастрофа и поремећаја које изазивају нове технологије.

Високи званичник је рекао да је агенција формирала и “ћелију за инциденте” да надгледа одговоре на мистериозну болест познату као “Хавана синдром” која је задесила бројне дипломате и запослене у ЦИА, при чему је некима успостављена “дијагноза стварне повреде”.

Предсједавајући обавјештајног одбора Представничког дома, демократа Адам Шиф, поздравио је потезе директора ЦИА.

”Са аутократским моделом који агресивно покушава да извози и тенхолошким капацитетима који брзо напредују, Кина представља значајан изазов за САД и будуће демократске вриједности”, рекао је Шиф.

Бивши директор ЦИА Џон Бренан, који је 2015. спровео широку реорганизацију агенције, такође је подржао Бернсове планове.

”Ако постоји земља која заслужује свој центар мисије, то је Кина, која има глобалне амбиције и представља највећи изазов за америчке интересе и међународни поредак”.

Џон Бренан, (Фото: Израел тајмс)

Напредак технологије отежао прикупљање података

Вијест о новој јединици дошла је неколико дана након што су станице и базе ЦИА широм свијета добиле строго повјерљиво упозорење о доушницима који су ухапшени, убијени или претворени у двоструке агенте.

Технолошки напредак је у великој мјери отежао прикупљање обавјештајних података о Кини. Свеприсутне камере за наџор и софтвер за препознавање лица који користи вјештачку интелигенцију учинили су да избјегавање разоткривања у Кини постане велики изазов, пише “Њујорк тајмс”.

Прије деценију, кинеска влада је систематски разбијала шпијунске операције ЦИА у тој земљи, при чему су доушници хапшени или убијани. Неки бивши званичници су за то оптужили кршење повјерљивог система комуникације агенције, а неки бившег агента ЦИА који је касније осуђен да одавање тајни Кини. Од тада агенција покушава да поново изгради мреже, али је моћ кинеске владе да прати кретање и комуникацију људи успорила те напоре, наводи амерички лист.

Један високи званичник ЦИА је рекао да ће нови технолошки центар помоћи агенцији да држи корак са новим технологијама које могу идентификовати шпијуне. Он је казао да је агенција посљедњих неколико година усмјерила пажњу на нова технолошка достигнућа и подстиче официре да не потцјењују противничке обавјештајне службе.

Ангелина Шофранац

Извор: Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *