Битка аутомобилских гиганата за Латинску Америку
17. августа, 2023.
Рецензија – “Дјевојка за све” (2023): Забавно је бити лош
17. августа, 2023.
Прикажи све

Битка између неонациста и дрег краљица: Немачка политика у идеолошким рововима

Питања традиционалне породице, деце и родних идентитета постала су окосница немачке политике у којој се сви сврставају у два табора – леве либерале и конзервативце. Баш попут питања да ли би мајке и даље требало називати мајком или „порођајном особом“, жучне поделе је изазвао и предлог немачке владе да уведе Закон о родном самодекларисању, који би требало да изузетно поједностави процедуру промене родног идентитета. Оно што је очигледно јесте да из културолошког рата левих либерала и конзервативаца тренутно на европском тлу профитирају десничари. И то они најрадикалнији.

Вики Војаж,

Вики Војаж, „drag queen“

Пише:  НЕНАД РАДИЧЕВИЋ/ОКО/РТС

Немачку овог лета задесио је својеврсни политички земљотрес. Најпре је по први пут на функцију шефа једног малог источнонемачког округа изабран кандидат десничарске Алтернативе за Немачку (АфД), а потом је седам дана касније кандидат АфД-а по први пут освојио место градоначелника једног градића. Иако је ово било очекивано узимајући у обзир доминантно десничарско расположење гласача на истоку Немачке, овај успех АфД-а су остале парламентарне странке, али и доминантни медији, схватили као катастрофични земљотрес. Штавише, љуљање политичког тла и даље траје, будући да се узлазни тренд популарности АфД-а наставио и бележи резултат и до 23 одсто бирачког тела.

Међутим, два догађаја вероватно најсликовитије описују заоштреност политичке климе у Немачкој у којој се цела јавност дели на два политичка табора. Два табора која „ратују“ због бројних тема међу којима се истичу питања традиционалне породице, деце, родних идентитета и права сексуалних мањина.

Први се догодио само дан пошто је кандидат АфД-а изабран на функцију администратора округа Зоненберг у покрајини Тирингија. На друштвеним мрежама је освануо видео-снимак на којем се види како један мушкарац из аутомобила износи пропагандне балоне АфД-а и дели их деци у вртићу.

Штавише, на снимку се види како је на аутомобилу велика налепница „Добровољни помагач за депортације“, док је мушкарац ошишан до главе који дели балоне, обучен у бермуде у бојама Немачког рајха (црно-бело-црвена тробојка) и мајицу на којој је натпис „Опет са Вермахтом“. Укратко, на једном месту је иконографија немачког радикалног десничара, који велича тамну страну немачке историје и бори се против странца, у блиском контакту са децом предшколског узраста.

Други догађај се догодио неколико дана раније у градској библиотеци у Минхену где је за децу организовано читање сликовница, при чему су главни говорници били дрег краљица Вики Војаж и дрег краљ Ерик Биг Клит, док је транссексуална тринаестогодишња књижевница Јулана Глајзенберг отказала своје учешће због претњи које је добила.

Као никад раније, читање књига у библиотеци у Минхену је изазвало узбуђење јавности. И то не само због тога што су читане књиге и приказивани слајдови о дечацима у хаљинама, принцезама које се љубе и како је један дечак открио да је заправо девојчица, већ и због тог што су говорници били нашминкан мушкарац обучен у женски костим и жена обучена у мушки костим, при чему јој уметничко име на енглеском значи „велики клиторис“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *