Пет ствари које треба да знате о Лепенском Виру
17. августа, 2023.
Битка између неонациста и дрег краљица: Немачка политика у идеолошким рововима
17. августа, 2023.
Прикажи све

Битка аутомобилских гиганата за Латинску Америку

Foto: Adria Puig/AA/picture alliance

Аутомобилска индустрија улаже милијарде у фабрике између Мексика и Огњене земље. Највше их привлаче деценије искуства и важна сировина која је пред вратима – литијум.

Foto: Liu Xiao/Xinhua/picture alliance

Од маја 2024. из фабрике аутомобила Iracemapolis у Бразилу, недалеко од Сао Паола, на тржиште ће долазити возила кинеског Great Wall Motor-a, а не Mercedes-Benca. Немци су фабрику изградили 2016. и тамо производили моделе Ц-Kласе и компактни модел ГЛА. Али продаја је била испод очекивања, па су је Швабе августа 2021. продали Kинезима.

Kинески произвођач електричних аутомобила BYD који врло брзо расте, има фабрику у Бахији, такође на источној обали Бразила, али 2000 км даље од Сао Паола.

БYД је у јулу ове године најавио инвестиције од 290 милиона долара у фабрику литијумских катода у северном Чилеу.

Велике планове има и Форд, који је најавио инвестицију од 660 милиона америчких долара за производњу нове генерације модела Рангер у Аргентини.

То је само пар вести међу бројним најавама о улагањима у ауто индустрију у Латинској Америци, које се мере у милијардама и милионима.

Искуство и литијум

Структурна промена од аутомобила са унутрашњим сагоревањем ка електричним аутомобилима, као и све јача кинеска аутомобилска индустрија, која је препознала Латинску Америку као тржиште за експанзију и производњу, доводи до трке са улагањима у региону.

Такав развој иде на руку већ етаблираним производним локацијама као што су Мексико и Бразил.

Они имају вишедеценијско искуство у производњи возила и близу су такозваног „литијумског троугла”, Аргентине, Боливије и Чилеа. Претпоставља се да се ту налази око две трец́ине светских резерви литијума, који је од централног значаја за производњу батерија за електричне аутомобиле.

Foto: Adria Puig/AA/picture alliance

И Немачка заинтересована

„Немачка аутомобилска индустрија може да има користи од повољности које нуде локације у Латинској Америци и сходно томе је присутна у Мексику, Бразилу и Аргентини“, каже за DW портпаролка Удружења немачке аутомобилске индустрије (ВДА).

Посебно Мексико, са својим значајним домаћим тржиштем и географском близином САД, представља погодну производну локацију за бројне добављаче и произвођаче аутомобила, укључујући и немачке.

„Обим производње немачких произвођача возила у Мексику се више него удвостручио у последњих двадесет година“, истиче портпаролка ВДА.

С обзиром на велику борбу за приступ сировинама у Латинској Америци, ВДА даље објашњава:

„Приступ сировинама је од највеће важности за повећање тржишта електромобилности, а тиме и за постизање климатских циљева ЕУ.“

Резерве литијума у Јужној Америци једва да су искоришћене. „То мора да се промени, резерве морају бити искоришћене у складу са највишим стандардима одрживости. ЕУ и Немачка морају да интензивирају сарадњу са земљама Јужне Америке у области добијања сировина, а тамо где сарадње још увек нема, треба склопити партнерства.“

Бразил се нада инвестицијама

Портал Аутомотивебусинесс недавно је коментарисао само бразилско тржиште: „Произвођачи аутомобила желе да уложе око 10 милијарди евра у Бразил до 2025. године.”

На упит DW-а, Гиљерме Мело, који је одговоран за развој економске политике у бразилском министарству финансија, каже да бразилска влада „у другој половини године планира да изради смернице везане за истраживање и развој производње одрживих возила”.

Мело је уверен да би изгледи за економски опоравак, одржив порески систем, текуц́а пореска реформа и предлог плана еколошке трансформације „могли да привуку нове инвестиције у средње и високотехнолошке индустрије“.

Мексико се нада експанзији радних места

У Мексику, другој класичној аутомобилској земљи у Латинској Америци, уверени су да ц́е најновији развој омогућити отварање нових радних места у домаћој индустрији ауто-делова и аутомобила.

Kако би се спречио недостатак квалификованих радника, Национално удружење индустрије аутоделова (ИНА) поручује да ради на „ажурирању и креирању курсева и обука за људе који вец́ раде у индустрији, као и на плановима за школовање младих људи”.

Извор: dw

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *