Пољска-Бјелорусија: између цинизма и лицемјерја
13. новембра, 2021.
Понашамо се као завађени пјетлови
14. новембра, 2021.
Прикажи све

Афера прања 20 милиона еура дрма Албанију, поменут и Ђукановић

Резарт Тачи, (Фото: Репортер.ал)

Некадашњи албански нафтни тајкун, Резарт Тачи, поменуо је црногорског предсједника Мила Ђукановића у случају сумњивих милионских исплата, о којима италијанска и албанска полиција воде истрагу. Тачи се, како преносе албански медији, удружио са групом италијанских држављана ради трансфера око 20 милиона еура на рачуне албанских банака, како полиција у Италији не би блокирала тај новац. За операције међународних исплата новца, према транскрпитима Тачијевих прислушкиваних разговора, албански бизнисмен интервенисао је код Ђукановића.

Резарт Тачи, (Фото: Репортер.ал)

Поводом ових медијских извјештаја, Портал РТЦГ контактирао је кабинет Предсједника Црне Горе, али одговор, засад није стигао.

„Познаје ли Предсједник Ђукановић Резарта Тачија и ако да, јесу ли икад разговарали о трансферима новца преко било које пословне банке у Црној Гори, укључујући банку у којој је Предсједник некад био акционар, а то је Прва банка Црне Горе“, гласи питање нашег портала за кабинет предсједника црногорске државе.

За Портал РТЦГ, поводом писања албанских и италијанских медија, и помињања имена Ђукановића, коментар су дали из кабинета потпредсједника Владе Црне Горе др Дритана Абазовића.

„Сектор безбједности поступаће по закону и предузеће све неопходне радње у правцу истраге. У раду безбједносних служби, нема селективности и према сваком грађанину поступа се на исти начин. Битно је напоменути да Финансијско-обавјештајна јединица у саставу МУП-а већ ради на многим случајевима високе корупције и финансијског криминалитета, као и Национални савјет за борбу против корупције на високом нивоу. За нас нема недодирљивих. Наш циљ је већа дистрибуција правде. Надамо се и да ће Тужилаштво слиједити примјер и реаговати проактивно“, поручили су из кабинета потпредсједника Владе Црне Горе др Дритана Абазовића.

Ова афера прања новца данима је једна од водећих тема у албанским медијима.

Мило Ђукановић, (Фото: Вијести)

„Резарт Тачи интервенисао је код предсједника Црне Горе Мила Ђукановића. Код њега је интервенисао за трансфер из „предсједникове банке“, која би такође добијала сопствени износ новца када се трансфер заврши“, пренијели су албански портали „досја.ал“, као и „цна.ал“.

Ти портали доносе транскрипте прислушкиваних разговора Тачија, гдје се види да он помиње црногорског предсједника у контексту интервенције за обављање међународних новчаних исплата.

Јавно тужилаштво у Палерму дало је налог да се блокира 20 милиона еура, због сумње да се ради о међународном прању новца. Ухапшен је Франческо Зумо, познати грађевинар из Палерма, за кога римска „Република“ пише да је повезан са мафијашком Коза Ностром и да је покушао да изнесе новац из Италије како би избјегао полицијско-тужилачки поступак и одузимање имовине. Такође је ухапшен и Фабио Петруцела, рачуновођа, оптужен да је пренио Зумову имовину на територију Албаније да би се избјегла примјена налога за конфискацију.

Раније је полиција ухапсила и двије особе, блиске Тачију, због сумње да су учествовали у прању новца и тиме присвојили више од 18,3 милиона еура. Двојица ухапшених су Тачијев бивши тјелохранитељ и зет који посједују неколико компанија у Албанији. Албански медији пренијели су да су ухапшена два лица, А.Б. и Б.Л. док је за Тачијем расписана потјерница.

Stadio Ennio Tardini, Стадион фудбалског кулба Парме, (Фото: Википедија)

Њих тројица су окривљени да су сарађивали са Зумом и Петруцелијем. Албанско специјално тужилаштво и Директорат за борбу против мафије, ођељење из Палерма, воде паралелно истраге о овом случају.

Група италијанских и албанских држављана, како се указује, организовали су илегалну међународну исплату новца у неколико страних држава, а ради прања новца.

Тачи је, иначе, годинама познат по пословању у нафтној индустрији, својевремено се сматрало да је био најбогатији човјек у Албанији. Био је власник фирме „Тачи оил“, односно ланца бензинских пумпи у Албанији.

Једно вријеме, Тачи је био власник италијанског фудбалског клуба Парма. Такође, преговарао је о куповини Фудбалског клуба Милан у вријеме када је његов власник био ранији италијански премијер Силвио Берлускони.

Извор: РТЦГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *