Ивица Осим – посљедњи селектор велике Југославије
2. маја, 2022.
Плод отровног дрвета
2. маја, 2022.
Прикажи све

Злонамјерни покушај дискредитације црквеног чина

Патријарх Порфирије и Митрополит Јоаникије са Петром Кнежевићем, (Фото: Вести)

Дискриминацији Српске Православне Цркве, која је највјероватније мотивисана жељом за осветом Цркви због збивања у претходној 2020.г, представља и податак да нико никада и ничим у Црној Гори није спрјечавао вјерске обреде устоличења поглавара Католичке цркве и Исламске заједнице, који су по битним елементима слични или исти у односу на светковину коју је СПЦ планирала на Цетињу.

Блокаде на Цетињу, (Фото: Архива)

Изгледа да је неко из АНБ службе одлучио да пусти „духа из боце“ у виду аудио-снимка који наводно показује комуникацију полицијских вођа, на дан устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу. Па све личи на најаву проблематизације ( критике ) дјеловања полиције према грађанима који су протествовали против устоличења. А види се и корак даље: везивање могућих полицијских пропуста и њихових негативних посљедица за сам вјерски чин, који је полиција требало да обезбједи. И све се то јавности пласира убрзо послије очигледне најаве=дојаве из судских кругова како постоји обиман матреријал кривичних предмета усмјерен на учеснике саобраћајне блокаде на Крушевом ждријелу, као и на оне „јунаке“ који су физички насртали на полицију. Да упростимо: неко спрема „криминализацију“ устоличења митрополита Јоаникија. И то на основу сентенци из поменутог аудио-снимка.

Зато би било добро да прије ширења нових гасова из АНБ боце, подсјећања ради, посложимо основне чињенице у вези збивања 4.и 5. септембра 2021.г, како не бисмо подлегли Драгињиним тужбалицама из парламента о херојском отпору „на Белведеру“ и моралној громади која се у виду гума указала на саобраћајници пред Цетињем.

Најављени вјерски обред, је припреман у складу са црквеним канонима, без кршења државних позитивних прописа и са жељом доминантне већине црногорских грађана православне вјероисповјести ( или ако хоћете већине грађана уопсте ) да се тај чин обави баш онако како је најављен и гдје је најављен – на Цетињу.

Петар Кнежевић, (Фото: Архива)

Насупрот томе предсједник државе је изашао са планом анти-уставне кантонизације Црне Горе, која подразумјева „специфичне територије“ на којима не важе правила која важе у остатку државе. Овдје се мисли на Цетиње и причу о томе да устоличење „треба“ обавити у неком другом црногорском граду. Предсједников план је анти-уставан и по томе сто продужава и шири његову непримјерену борбу против Цркве, на начин што се он и његови сљедбеници уплићу у унутрашње ствари црквене организације. За све то припремљена је против-законска блокада саобраћајница на прилазу Цетињу, која није трајала пар сати ( колико обично трају пријављени и по слову закона организовани протести грађанства ) него данима, у недоглед, док Црква и велики број грађана Црне Горе не одустану од својих легитимних и легалних намјера. И птице на грани знају, а очигледно и људи из државног тужилаштва, да је у циљу спровођења насиља које је планирао предсједник, Цетиње, тих дана, удомило велики број криминалаца и деликвената из неколико других градова из комшилука.

Додатак дискриминацији Српске Православне Цркве, која је највјероватније мотивисана жељом за осветом Цркви због збивања у претходној 2020.г, представља и податак да нико никада и ничим у Црној Гори није спрјечавао вјерске обреде устоличења Католичке цркве и Исламске заједнице, који су по битним елементима слични или исти у односу на светковину коју је СПЦ планирала на Цетињу.

Хеликоптер који је у Цетињски манастир довео црквене великодостојнике да обаве чин на коју су били обавезани и позвани, израз је цивилизацијске и техничке надмоћи над примитивизмом који се бјеше ушанчио на магистралном путу Цетиње – Подгорица. Иако се многи гласноговорници труде да овај детаљ омаловаже и прикажу као доказ деградације митрополитовог устоличења, хеликоптерски лет је био достојанствено прелатење оних који су се тих дана спремали да Црну Гору увуку у немире и братске сукобе.

Е, ту господу треба процесуирати и извести пред лице правде, а потом видјети је ли било пропуста у поступању полиције која је – у наглашеној атмосфери нетрпељивости и сукоба у најави, довела поступак до краја, без тежих посљедица за црногорске грађане, и без консеквенци које би напетост рашириле у друге црногорске градове, мимо Цетиња.

У свијетлу ових и овако посложених чињеница, треба пратити даља збивања на тему аудио-смака, пријава, тужби и сличних детаља из приче о устоличењу митрополита Јоаникија на Цетињу 5. септембра 2021.г

Милија Тодоровић

1 Comment

  1. Бећко Стотинаш каже:

    Ћуд је женска смијешна работа
    Стотину ће промијенит’ вјера
    Да учини што јој срце жуди

    Може прчевита Драгињица, мијењати вјеру,али не може мијењати нацију! Које је нације Момчило Вуксановоћ, председник Српског нац. Савјета или које је нације Миро Вуксановић, Академик САНУ, писац и публициста. Нека Драгиња подвије реп и не лупета!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.