Вијенац Ђинђићу
5. новембра, 2021.
Петронијевић: Британски адвокати напуштају Тачија
5. новембра, 2021.
Прикажи све

Због чега Демократе опструирају избор Тужилачког савјета?

Трибина демократа,
(Фото: Вијести)

Једна од ријетких ствари која не дијели подржавоце нове власти је да су избор Тужилачког савјета, те последично промјене у врху тужилаштва приоритет. Ни једна озбиљна истрага високе корупције, стварне борбе против криминала не може почети без тог услова. На страну и то што ГСТ својим гротескним моментима оставља без наде грађане да је побједа 30. августа прошле године имала било каквог смисла.

Иако је било око избора Тужилачког савјета малтене све договорено, напрасно, без икаквог сусвислог објашњења, Демократе су повукле ”ручну”. Наводно, један персонални предлог за члана Тужилачког савјета је постао споран, јер је ”близак” ДФ-у. Наједном су ”демократски сензори” постали страховито осјетљиви. Јасно је да би се тај степен блискости са неком од политичких структура могао наћи код било ког од осталих ”неспорних” кандидата. Из тог разлога, очигледно да адвокат Булатовић није разлог већ пуки изговор.

Питање је – због чега? Можда зли, али и пословично обавјештени језици из подгоричке политичке џунгле кажу да Демократе имају ”џентлменски” договор са Миливијем Катнићем. Шта је главни узрок таквог договора, исти извори имају више верзија. И мора се признати, свака дјелује прилично увјерљиво. Посебно имајући у виду хронолошки поређане чињенице. Питање је дана кад ће нека од структура или појединаца из јавног живота то и објелоданити. Како год било, резултат је да већ мјесецима имамо блокаду избора тијела које од виталног значаја да би политичке промјене са прошлогодишњих избора добиле неки смисао.

Руку на срце, мора се рећи да су Демократама претходних пар мјесеци помагале и колеге из ДФ-а тврдећи да је избор Тужилачког савјета мора ићи у пакету са реконструкцијом владе. Пошто су, у међувремену, реконструкцију владе прогласили мртвом, остаје да се види како ће се сад однијети према инсистирању Дритана Абазовића да се хитно изабере нови Тужилачки савјет. Уколико би из ДФ-а позитивно одговорили на овај позив, то би Демократе осамило, а онда и оголило стварне мотиве ове погубне, самоубилачке опструкције смјене челних људи из Тужилаштва.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *