Због чега Демократе опструирају избор Тужилачког савјета?
5. новембра, 2021.
Звезда и Партизан – као пресликани!
5. новембра, 2021.
Прикажи све

Петронијевић: Британски адвокати напуштају Тачија

Хашим Тачи у суду, (Фото: Спутњик)

Горан Петронијевић,
(Фото: Политикон)

Семјуел Блум-Купер је други адвокат из тима Хашима Тачија који је напустио одбрану некадашњег косовског председника, а пре њега је то у мају учинио Дејвид Хупер. Како наводи Горан Петронијевић, адвокат и бивши судија, није случајно што су оба адвоката која су отишла из Тачијевог адвокатског тима пореклом Британци.

„И Рамуша Харадинаја је бранила британска екипа, а када се он нашао у затвору дијаспора је у рекордном року прикупила осам милиона евра. Сада, не треба заборавити и улогу Џефри Најса, бившег хашког тужитеља у целој причи“, каже Петронијевић.

На питање каква је улога Најса у целој причи, Петронијевић подсећа да је управо некадашњи хашки тужитељ хтео да тужи косовску владу за 800.000 долара.

„Пазите, званично су у питању биле консултантске услуге за књигу Хашима Тачија, али мислим да ће те се сложити да би хонорар од 800.000 долара био солидан и за једног Хемингвеја, а не Џефри Најса. Немам доказа, али сам уверен да је он хтео да наплати то што је достављао докумета Албанцима из Хашког трибунала која су била у вези Косова. И управо зато га спомињем, јер су британски адвокати напустили Тачија из једног од два разлога – или су се договорили да више не раде с Тачијем или је у питању озбиљан недостатак средстава, а они нису нимало јефтини.

Сада је дошло до раслојавања у албанској дијаспори, а и званична Приштина на чијем челу је сада Курти је заврнула финансијску славину“, каже Петронијевић и додаје да сада кад су САД напустиле Авганистан престао је доток хероина на Косово који је према његовим речима даље одатле диструбуиран у Западну Европу, па је и са те стране стао доток новца.

Адвокат и бивши судија наводи и да је „Специјални суд пре свега инструмент који би требало да дисциплинује непослушне Албанце“.

Хашим Тачи,
(Фото: Спутњик)

„Мислим да немају озбииљну намеру да суде и донесу правду пре свега за злочине над Србима. Па погледајте, већина оптужница се тиче политичког обрачуна између две војне фракције косовских Албанца. Где су ту злочини над Србима и другим неалбанцима“, запитао се Петронијевић.

На почетку суђења на списку Тачијевих адвоката били су Софи Менегон, Дејвид Хупер, Дастид Паласка, Семјуел Блум Купер и Пјер Ричард Проспер. У међувремену, отишли су Хупер и Купер, а тиму су се придружили Грегори Кихо који је сада на челу одбране и Лука Мишетић.

Подсећања ради, адвокатима некадашњих лидера ОВК, Косово месечно даје око 90.000 евра, тако да је од октобра 2020. до јула ове године исплаћено више од четири милиона евра.

Извор: Kosovo Online

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *