Прљав посао са зеленом енергијом
2. новембра, 2021.
Утицај Његошевог дјела на Митрополита Амфилохија
2. новембра, 2021.
Прикажи све

Зашто технолошки џинови напуштају Силицијумску долину?

Мост "Голден Гејт", Сан Франциско, (Фото: Википедија)

Пандемија корона вируса из темеља је промијенила начин на који људи раде, остављајући огромне уредске просторе празнима, а технолошке раднике слободнијима да мијењању мјесто живљења. Управо то се дешава са све више радника и компанија који и Сан Франциска, односно Силиконске долине, одлазе у напримјер Тексас. Зашто?

Гувернер Калифорније Гавин Њусом често говори да је ова држава водећа у врхунској производњи и зеленој технологији. Међутим, почетком октобра једна од најпрепознатљивијих компанија у тим подручјима своје сједиште налази негђе другдје.

Селидба компаније Тесла из Силицијске долине у Тексас представља најновији ударац за Калифорнију, дом произвођача електричних аутомобила од његовог оснутка прије 18 година, пише Блоомберг.

Силицијумска долина, (Фото: The Independent)

Тесла се тако придружила компанијама укључујући Oracle, Hewlett Packard Enterprise и Charles Schwab у премјештању својих корпоративних чворишта у јефтинију и порезно прихватљивију државу у посљедње двије године.

Све ове компаније одржавају велику присутност у Калифорнији, наглашавајући важност пете највеће свјетске економије.

Но, промјене показују колико Калифорнија има нерјешивих проблема, од најскупљих трошкова становања у земљи до високих пореза и климатских катастрофа, што представљају пријетњу наставку господарског раста ако се корпоративни одласци појачају.

А губитак Тесле – дуготрајног стартупа с чистом енергијом који је преокренуо аутомобилску индустрију и утјеловљује већи дио државног господарства – доноси посебно симболичан погодак.

„Тесла као бренд не представља само Motor City USA, она представља Силицијску долину и Холивуд“, рекао је Давид МекКуан, предсједник одјела политичких знаности Свеучилишта Сонома Стате.

„Тесла је стварно ствар усредоточена на Калифорнију. Али Елон Муск представља нешто веће од живота, а то је заправо Тексас.“

Муск, Теслин суоснивач и главни извршни директор, указао је на неке од проблема Калифорније када је најавио прелазак из Пало Алта у Аустин. Творница компаније Фремонт претрпана је радницима и опремом, с мало простора за изградњу око ње.

Милијардер се сукобио с локалним државним дужносницима због политике затварања током пандемије. Муск је рекао да Тесла не напушта Калифорнију и да ће се тамо наставити ширити – али је јасно рекао да види више прилика за раст у Тексасу.

Егзодус из Силицијске долине

Рад на даљину није био непознаница технолошким компанијама и прије КОВИД-19. Компаније InVision и Automattic, два највећа успјеха Силицијске долине, усвојили су рад на даљину неколико година прије здравствене кризе.

У вријеме када су им се придружиле друге компаније попут Фацебоока, Тњиттера и Спотифyја, многи становници Сјеверне Калифорније одселили су се из различитих разлога. Године 2020., Oracle, Palantir и Hewlett Packard Enterprise били су међу компанијама које су најавиле да премјештају своје сједиште из Калифорније.

Airbnb, Uber, Yelp, Salesforce и Pinterest смањили су своје сједиште у Силицијској долини јер све више њихових радника користи могућности рада на даљину како би напустили подручје.

Лого Оракл-а, (Фото: Википедија)

Селе и извршни директори

Тренд селидбе прате и богати магнати из технолошке индустрије као што су Лери Елисон, директор Oralcе-а, Дру Хјустон, директор Dropbox-a, Џо Лонсдејл, директор Palantir-а, и Елон Муск, сви су се иселили из Голден Стејтеа прошле године, пише Ладерс.

„Становништво Калифорније и раст броја радних мјеста успорили су, а многи су навели забринутост због високих пореза, трошкова живота и строгих прописа. С порастом рада на даљину 2020. године, више од 135.000 људи напустило Калифорнију него што се уселило – што је трећи највећи нето миграцијски губитак икад забиљежен за државу“, рекла је Кејти Скулов, која покрива стање велике технологије за CNBC.

Иако је регија повезана с високим плаћама, Макс Весман, оснивач и главни оперативни директор компаније GoodHire за провјеру запошљавања, вјерује да су трошкови живота учинили трајну селидбу једноставном одлуком.

„Обично у центру Сан Франциска ноћу, ствари су биле прилично мртве. Али током дана ствари су биле живахније. Сада, без уредских радника тамо током дана, ствари иду наопако.“

Средња цијена некретнина у Сан Франциску је 1,3 милиона долара; околне регије попут Сан Хосеа ближе су 3,3 милиона долара, према брокерској агенцији за некретнине Редфин.

„То је много новца за дом који ријетко напуштате“, пише Ладер.

Зашто људи одлазе?

Према новој анкети објављеној половином октобра, више од половице становника Силицијске долине и подручја Bay Area размишља о напуштању регије због забринутости о становању и високих трошкова живота.

Резултати истраживања Joint Venture Silicon Valley показују све већи песимизам међу становницима регије, који је био појачан пандемијом КОВИД-19. Шездесет посто испитаника каже да су им животи постали стреснији од пандемије, а 56 посто размишља о напуштању Bay Area у сљедећих неколико година.

Илон Маск, (Фото: CNBC)

У уводу у анкету, извршни директор Joint Venture Расел Хенкок рекао је да је то „већи постотак од свих претходних анкета које смо видјели“, пише Маркет Веч.

Међу технолошким радницима који су одговорили, 53 посто је рекло да размишља о напуштању регије — дома неких од највећих технолошких компанија на свијету, укључујући Apple, Google Alphabet, и Facebook — укључујући 15 посто оних који су рекли да размишљају о одласку из Bay Area, али желе задржати своје послове.

Већина испитаника сложила се с неким од највећих забринутости у вези с регијом, постављајући питања о томе што би креатори политике требали учинити како би их ријешили.

Више од 90 посто се сложило да су трошкови становања изнимно озбиљан или врло озбиљан проблем, а 90 посто сматра да су трошкови живота изнимно озбиљан или врло озбиљан проблем.

Готово 90 посто испитаника осјећа исто по питању бескућништва у том подручју.

Осјећаји међу испитаницима били су различити овисно о њиховим околностима, укључујући разину прихода, доб и посједују ли свој дом.

Већина особа с нижим примањима вјероватније ће рећи да је њихова ситуација гора него прије пандемије, јер су изгубили посао или су им смањене плаће.

Мање је вјероватно да ће особе с вишим примањима рећи да је њихова ситуација гора него прије пандемије, а многи су рекли да се њихова равнотежа између пословног и приватног живота побољшала.

Ко је напустио Силицијску долину, а ко планира?

Организација sf.citi обавила је темељит посао праћења неких од најистакнутијих вијести и података о технолошком егзодусу, извјештавајући у мају 2021. о 16,3 милиона квадратних метара уредског простора у Сан Франциску који је тренутно празан.

Испитивали су компаније у јануару 2021. и открили да 63 посто оних који су упитани планирају смањење или су већ смањили своје уреде. Резултати истраживања такођер су показали да само 14,6 посто испитаних компанија планира у потпуности вратити своје запосленике у уреде.

Мост „Голден Гејт“, Сан Франциско, (Фото: Википедија)

Додатни подаци које је прикупила компанија из Сан Франциска Initialized Capital показали су да нове технолошке компаније можда неће видјети Силицијску долину као плодоносни крајолик за почетак пословања какав је некада био, пише Сфгате.

Испитано је само 90 компанија, тако да резултате треба узети с резервом, али број компаније које су изјавиле да ће Bay Area бити њихов први избор за сједиште компаније пао је с 41,6 посто у 2020. на 28,4 посто у 2021. години.

Неки истакнути технолошки извршни директори још увијек покушавају окупити компаније како би им Сан Францисцо био пред очима, попут извршног директора Twilia Џефа Лавсона, који је своју преданост Bay Area објавио на Тњиттеру с хасхтагом #committothebay.

Међу компанијама о којима је извијестио сф.цити, али и други извори попут Сан Францисцо Бизнис Тајмса, су, осим горе поменутих:Uber, Twitter, Digital Realty, Salesforce, Yelp и Pinterest.

Мелиха Кешмер

Извор: Радио Слободна Европа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *