Како је Блекрок повукао потез који ће уздрмати светско тржиште инвестиција
18. јануар, 2024.
„Неолитски пакет“ – како је винчанска економија променила ток цивилизације
18. јануар, 2024.
Прикажи све

Зашто нас прича о Ал Капонеу још увек фасцинира?

Ал Капоне, (Фото: CBS)

Овог 17. јануара навршава се 125 година од рођења једног од најозлоглашенијих гангстера свих времена – Ал Капонеа. Овековечен је у филмовима као што су „Лице с ожиљком“ или „Недодирљиви“

Ал Капоне, (Фото: CBS)

Ал Капоне је стекао име у лудим двадесетим годинама 20. века као суоснивач и шеф италијанско-америчке мафије, групе познате као Чикашки клан. Неки га опсују као Робина Худа прохибиције, јер је донирао новац у добротворне сврхе. Од других гангстера се издвајао и по томе што је био веома присутан у јавности, ћаскао је са новинарима и правио велике журке, док је истовремено учествовао у илегалним активностима.

Као што је то случај и са многим другим криминалцима из прошлости, мишљења о том подлом, али харизматичном гангстеру су подељена. Неки га и даље поштују. Али, Капоне је ипак одговоран за „империју злочина“ у Чикагу која се базирала на „коцкању, проституцији, кријумчарењу, подмићивању, трговини наркотицима, пљачки и убиствима“, наводи се на сајту америчке Федералне полиција, ФБИ.

Ко је био Ал Капоне?

Алфонс Габријел Капоне, син имиграната из Напуља рођен 17. јануара 1899. у Бруклину у Њујорку, дошао је у контакт с организованим криминалом још у раној младости. Као тинејџер је постао члан уличне банде криминалца „Фиве Поинтс“, првенствено ирско-америчког порекла. Они су у истоименеој градској четврти доњег Менхтна, у срцу Њујорка, изнуђивали новац за заштиту – рекетирали.

Млади Капоне брзо је научио да му само насиље неће обезбедити трајни успех. Након што је рекао нешто увредљиво о сестри гангстера Френка Галучија, он му је у бару ножем унаказио лице. Имао је 18 година када је тако добио надимак „Лице са ожиљком“ (Сцарфаце). Галучи је касније постао Капонеов телохранитељ.

Убрзо након тога, Капоне је упуцао првог човека, упао у невоље с ирском бандом и рукама скоро на смрт претукао једног мафијаша. Знајући да не сме да дозволи да им поново падне шака, побегао је из Њујорка – у Чикаго.

На свом врхунцу у Чикагу од 1925. до 1929, Капоне је словио за најозлоглашенијег мафијаша у Сједињеним Државама. Међутим, он себе није видео као криминалца, вец́ као богатог бизнисмена који је био познат и по великодушности. Конзорцијум предвођен Капонеом стекао је огромно богатство приходима који су долазили од илегалне продаје алкохола, па све до проституције.

Масакр на Дан заљубљених

ФБИ описује масакр на Дан заљубљених 14. фебруара 1929. као „кулминацију насиља у ери чикашких банди. Тог дана је седам чланова или сарадника мафије ’Бугс’ Моран упуцано из митраљеза од стране ривала који су се представили као полиција. Иако је Капоне у том тренутку био у својој кући на Флориди, веровало се да је он наручио масакр.

Никада није осуђен за убиства, али је на крају доспео у затвор због утаје пореза. Тако је са 33 године завршио своју каријеру мафијашког боса.

Казну је одлежао у озлоглашеном затвору Алкатразу, који се налази на острвцу код Сан Франциска. На слободу је пуштен 1939. због менталне болести. Ал Капоне је умро 1947. од срчаног удара након можданог удара, са 48 година.

Ал Капоне: личност која фасцинира

Злогласни гангстер не само да је оставио траг на улицама Чикага 1920-их, вец́ и у Холивуду 20. века, кроз више филмова о мафијашима инспирисаним његовом причом.

Представа типичног мафијаша оног времена, у оделу на пруге и мало нагнутим шеширом – то је потекло од Капонеа. Његов нагласак и манири такође су инспирисали бројне портрете гангстера у стриповима, филмовима, популарној музици и књижевности.

Појављује се у крими-роману Марија Пуза „Кум“ (1969), који је 1972. Френсис Форд Копола екранизовао у прослављени истоимени филм. Био је инспирација и аутору Армитиџу Трејлу за роман „Лице с ожиљком“ (1929), који је током година два пута екранизован.

Ремек-дело „Недодирљиви” у режији Брајана Де Палме још једна је значајна драма инспирисана Капонеовом причом. Роберт де Ниро је у улози тог гангстера, а филм је заснован причи о томе како је агент Елиот Нес, којег игра Кевин Костнер, успео да долија озлоглашеном чикашком мафијашу.

Филм „Капоне“ из 2020. с Томом Хардијем у главној улози такође се бави животом човека који је владао царством злочина.

Легенда о Ал Капонеу и даље живи, јер његова животна прича није само отеловљење америчког сна – син имигранта који са дна друштва доспева међу богаташе – вец́ одсликава и амбивалентност америчке културе током прохибиције, ере коју карактеришу и пуританска уздржаност и прекомерна потрошња. А те старе противречности и даље су део културе Сједињених Америчких Држава.

Џон Силк

Извор: Дојче Веле

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *