Писарев: Дан када је последњи пут обуо ципеле
9. новембра, 2023.
Ђоковић добио ривале на Завршном мастерсу: У Торину му прете Италијан, Грк и Данац
9. новембра, 2023.
Прикажи све

Вукадиновић: Десница заправо није желела уједињење

Српска десна опозиција, (Фото: Курир)

Српска десна опозиција, (Фото: Курир)

Опада ентузијазам национално опредељених бирача, а ризикује се да нека од листа остане испод цензуса, каже Ђорђе Вукадиновић за „Време“ о разједињености деснице пред изборе. Ствар је готова – парламентарна десница ће на изборе 17. децембра ићи у три колоне. У једној су Двери и Заветници, у другој Нова ДСС и ПОКС, у трећој Народна странка. Изокола помињани Доста је било су изненађујуће сковали коалицију са СДС-ом Бориса Тадића, надајући се преласку цензуса.

 У тим колонама се већ предају листе или скупљају потписи, а ту и тамо још трају оптужбе о томе ко је крив за пропаст договора о уједињењу које су тобоже сви хтели.

„Декларативно су хтели, али заправо нису желели“, тврди пак уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић. „То се односи на све осим на Народну странку, а питање је шта би она заступала да је била сигурна у свој рејтинг. То је жалосна чињеница, а све друго су више или мање добра оправдања.“

„Милошев папир“

Званично, до разлаза је дошло због фамозног „папира“ који је на састанку крајем октобра предложио први човек НДСС-а Милош Јовановић. У њему се тражило да се сви обавежу да неће сарађивати са данашњим властима, а да хоће са грађанском опозицијом – макар технички, како би се припремили слободни избори.

Вукадиновић за „Време“ каже да у папиру за њега нема ничег спорног, али: „И Милошев папир, и одбијање Заветника да га подрже, заправо су били у функцији проналажења разлога да до договора не дође. Нико од њих није желео ни заједничку листу, а ни Народну странку на њој.“

„Можда су у питању и идеолошки разлози, рецимо да неки имају различите одговоре на питање шта је веће, а шта мање зло – Вучић или прозападна опозиција“, каже он.

Поклон за Вучића

Вукадиновић подсећа да су готово сви актери са деснице били у неким аранжманима са влашћу, али да то не значи да су „лутке на Вучићевом концу“. Каже да „можда ипак у некима од њих и даље тиња мрва наде да би Вучић могао да направи ‘патриотски преокрет’.”

Како год, последица је да ће пасти ентузијазам међу национално опредељеним бирачима.

„Штета ће бити посебно велика уколико нека од листа остане испод цензуса“, додаје Вукадиновић. „Ако се то деси, онда је то поклон властима, само је питање да ли је био намеран или ненамеран.“

Н. Р.

Извор: Време

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *