На крају ће Вучић и Курти испасти „побједници“
28. септембра, 2021.
Спајићев план: Повећање плата, смањење пореза, укидање здравствених доприноса
28. септембра, 2021.
Прикажи све

Вујовић злоупотријебила дјецу у политичке сврхе

Сања Вујовић (Фото: Фејсбук)

Заштитник људских права и слобода утврдио је да је група ученика цетињске Основне школе „Ловћенски партизански одред“, на челу са наставницом историје, учествовала у прослави Дана побједе над фашизмом и Дана Европе у Подгорици “а која је попримила елементе политичког протеста, па је због тога дошло до злоупотребе дјеце у политичке сврхе”.

ОШ „Ловћенски патриотски одред“ (Фото: Фејсбук)

“Заштитник није имао увид у програм СУБНОР-а за обиљежавање овог значајног датума, али је претходних дана најављено у медијима да ће се, између осталог, у Подгорици одржати и шетња, како би се ‘предсједнику Владе показало да Црна Гора слави европске вриједности’, па је то по мишљењу Заштитника, довело до злоупотребе дјеце у политичке сврхе,” наводи се у документу.

Овај случај односи се на наставницу историје Сању Вујовић.

У документу се истиче и да дјецу треба учити о антифашистичким вриједностима као и другим вриједностима из црногорске историје.

“Међутим, довођење ученика у ситуацију да буду употријебљена у одређене политичке сврхе није у складу са прописима и циљевима образовања,” пише у мишљењу омбудсмана.

Учитељица Сања Вујовић (лијево) (Фото: Фејсбук)

У изјашњењу школе наводи се да је наставница имала сагласност родитеља да дјеца учествују у програму – прослави. Заштитник није имао увид у сагласност родитеља, “али се претпоставља да су родитељи дали сагласност за учешће дјеце у програму обиљежавања Дана побједе над фашизмом и дана Европе, а да нијесу имали у виду да ће скуп попримити карактер политичког дјеловања”.

Сматрају и да је управа школе овом догађају требала посветити дужну пажњу.

Замјеница омбудсмана Снежана Мијушковић дала је препоруку ОШ „Ловћенски партизански одред“ да континуирано предузима мјере и радње ради успјешног остваривања циљева образовања и васпитања као би спријечили евентуалне злоупотребе дјеце у политичке и религијске сврхе.

Извор: „Вијести“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *