Британска и америчка амбасадорка охрабриле мањине за улазак у Кривокапићеву реконструисану Владу
8. октобра, 2021.
Миливоје ватрогасац понаша се као депеесовац
9. октобра, 2021.
Прикажи све

Вријеме смрти у Америци: Највећи скок броја убистава у посљедњих 100 година

Полиција у Вашингтону (Фото: Спутњик)

Сједињене Америчке Државе забелиљежиле су највећи годишњи скок броја убистава у посљедњих 100 година, пошто је током 2020. године убијено 21.570 Американаца, или безмало 5.000 више него годину раније, произилази из статистике коју је објавио Федерални истражни биро.

Број убистава драматично је повећан у свим дијеловима САД – градићима и метрополама, а чак 77 одсто убистава било је почињено ватреним оружјем, објавио је федерални Центар за контролу и превенцију болести.

Половину жртава чине Афроамериканци (Фото: Херцег ТВ)

„Број убистава порастао је у урбаним срединама и селима, међу демократама и републиканцима“, рекла је „Гардијану“ Шани Багс са Универзитета Калифорнија.

Раст броја жртава убистава и међу Афроамериканцима и међу бијелцима

Статистички гледано, Афроамериканци који чине око 14 одсто од укупног броја становника, чине више од половине жртава регистрованих током 2020. године.

Истовремено, током протекле године убијено је и 27 одсто више бијелаца у односу на претходну годину. Од 5.000 жртава, колико износи разлика између 2020. и 2019. године, најмање 2.400 су били Афроамериканци, док су 1.200 били бијелци.

Расту броја убистава допринијеле су трауме и изостанак економске сигурности, што се приписује посљедицама пандемије вируса корона, што је, по обичају, најжешће погодило ионако рањиве слојеве друштва, пише РТС.

Различита објашњења повећаног броја убистава резултат су чињенице да је у Америци још увијек у току дебата о друштвеним посљедицама пандемије на свеопште стање у САД.

Објављујући нове статистичке податке, шеф одјељења за морталитет при Центру за контролу и превенцију болести Роберт Андерсон рекао је да је ово „највећи раст у посљедњих 100 година“.

Истовремено, у Америци је смањен број силовања и пљачки, саопштио је Федерални истражни биро.

Разлог највећег броја убистава је просто „непознат“ (Фото: Србија данас)

Од када су све државе обавезне да федералне власти извијесте о броју убистава, највећи скок број убијених забиљежен је 2001. године и махом због више од 3.000 жртава напада Ал Каиде (терористичка организација забрањена у Русији) на Вашингтон и Њујорк.

Драматичан скок броја убистава, тврде амерички статистичари, не утичу претјерано на позитивне помаке које је у овој сфери Америка начинила од почетка деведесетих година прошлог вијека, јер је број убистава у односу на тај период смањен за читавих 50 одсто.

Чак и послије прошлогодишњег раста броја убијених, у САД је страдало 34 одсто мање људи у односу на „црне“ деведесете године.

За утјеху Американцима, прошлогодишњи „покољ“ је, према статистичким подацима, проузроковао пораст свеукупног насиља од свега пет одсто.

Шта је узрок – благе казне или доступно оружје

Најкритичнији период, тврде стручњаци, била је прва половина 2020. године, од када је тренд раста броја убистава полако падао, па је од јуна прошле године број убистава порастао за 16 одсто.

Према расположивим подацима, око 4.000 од више од 21.000 убистава посљедица је свађа, 900 се приписује обрачунима банди, док је још 1.900 посљедица других кривичних дјела, попут шверца наркотика, или пљачки.

Разлог највећег броја убистава је просто „непознат“.

Непознати мотиви убистава, истовремено, покренули су озбиљну расправу републиканаца и демократама о разлозима који су утицали на раст броја убистава у САД.

Републиканци су, одмах, оптужили ривалски табор за „мек“ однос према криминалу, тражећи оштрије казне за починиоце, док демократе разлог за пораст броја убистава виде у доступности ватреног оружја широм Сједињених Држава.

Извор: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *