Чешки студенти скончали у „жутој кући“: Писац Јозеф Урбан објавио потресну књигу о трговини органима
30. септембра, 2021.
Отац Гојко Перовић постављен за архијерејског протопрезвитера подгоричко-колашинског
30. септембра, 2021.
Прикажи све

У Херцег Новом отворена изложба посвећена грофу Сави Владиславићу Рагузинском

Сава Владиславић Рагузински (Фото: Светигора)

Изложба посвећена грофу Сави Владиславићу Рагузинском отворена је синоћ у фоајеу Дворане Парк. Ријеч је о документима, цртежима, артефактима који су први пут приказани у Црној Гори.

Поставка је, након Петрограда и Београда, изложена у Херцег Новом и обогаћена документима из богате ризнице цркве Светог спаса на Топлој.

Сава Владиславић Рагузински (Фото: Википедија)

Аутор изложбе је Република Бурјатија, коаутор Бранко Вукомановић, преводилац Бранко Гојковић.

„Великан Сава Владиславић коријенима је био везан за Херцеговину и Боку. Овај дворски савјетник и царски дипломата, путописац и велики добротвор, никада није заборавио своје поријекло“, казао је у име града домаћина Мирко Мустур, потпредсједник Општине Херцег Нови, и подсјетио на грофов значај кроз историју, а посебно када је ријеч о успостављању руско-црногорских односа у првој половини 18. вијека.

„Колико је гроф Сава био значајан у Русији у то вријеме, и за српски народ уз обале Дунава, толико је био важан и за овај наш крај“, казао је архијерејски намјесник херцегновски протојереј ставрофор Обрен Јовановић, у име организатора, Црквене општине Топаљско херцегновске.

„Живот и дјело грофа Саве Владиславића Рагузинског представља једну од најупечатљивијих биографија која и данас збуњује како својом просторно географском, тако и интелектуално духовном разноликошћу“, казала је секретарка за културу МПНКС Добрила Влаховић.

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, Арно Гујон, је истакао да нам често говоре, ако желимо да постанемо свјетски морамо да се одрекнемо себе, својих коријена, идентитета, да заборавимо на своје претке језик и културу, историју.

Др Горан Комар, уз осврт на историјске чињенице везане за породицу Владиславић и историју тог доба, казао је да је гроф Сава први Србин исказан у дипломатској дјелатности великог руског царства и његових европских кореспондената.

„Материјално, али и духовно завештање грофа Саве Владиславића нигдје није тако величанствено сачувано као у Херцег Новом, о чему свједоче артефакти постављени на изложби“, казао је коаутор изложбе Бранко Вукомановић, директни потомак славног грофа.

Професор Дарко Танасковић, кроз приказ „српског свијета“ у модерном друштву, истиче да је могуће бити Србин и свјетски човјек, што је гроф Сава Владиславић несумњиво доказао кроз спој духовног и свјетовног.

У музичком дијелу програма наступили су солиста Милица Милановић уз клавирску пратњу Дејана Кривокапића.

Ставрофор Обрен Јовановић (Фото: Светигора)

Организатори програма „Дани грофа Саве Владиславића Рагузинског“ су Црквена општина Топаљско-херцегновска уз покровитељство Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Министарства спољних послова Републике Србије и подршку Општине Херцег Нови, Јавне установе културе „Херцег Фест“ и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом.

Гроф Сава Владиславић Рагузински био је дипломата рускога цара Петра Великог који је, између осталог, разграничио Руско и Кинеско царство, активно учествовао у војним операцијама Руског царства и реализовао потписивање мира са Турском. Његовом је заслугом балканска политика Руске империје била таква да ће непун вијек касније Балкан добрим дијелом бити ослобођен од османске окупације.

Осим што је био изузетан дипломата, остао је упамћен и као велики добротвор умјетника, између осталог и Антонија Вивалдија, који му је у знак захвалности посветио једну од својих опера.

Ми му не смијемо заборавити, прије свега, то што је, увијек носећи отаџбину у срцу, Сава Владиславић обновио српско школство, шаљући из Русије у Сремске Карловце прве учитеље и уџбенике. Исто тако, помагао је цркве и манастире широм српских земаља. И ми се овдје можемо похвалити свештеним предметима: јеванђељем, крстом, путиром и дискосом, које је гроф Сава даривао цркви Светога Спаса на Топлој, за покој душе својих родитеља, и за спас своје душе.

Изложба са детаљном презентацијом мноштва докумената, слика, цртежа и фотографија артефакта који свједоче о импозантном животном путу, дјелу и завјештању једне од најзначајнијих нововјековних личности српскога народа, први пут се представља публици у Црној Гори, прије свега захваљујући Националној библиотеци Републике Бурјатија и представништву Министарства спољних послова Русије у граду Улан Уде, пријестоници ове републике Руске Федерације на чијем се крајњем југу налази град Кјахта, древни Тројицкосавск, који је основао гроф Сава Владиславић у част Светог Саве.

Изложба је посвећена и сјећању на Владимира Давидовића, коме је једна од животних мисија била да грофа Саву Владиславића истргне из историјског заборава и додјели му заслужено мјесто у националном памћењу.

Изложба ће бити отворена за публику од 29. септембра до 10. октобра у фоајеу дворане Парк у Херцег Новом, улаз је слободан.

Извор: Светигора

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *