Шта је то – дијаспора Црне Горе?
11. новембра, 2021.
Наставља се са ратом Четника и Партизана, Црна Гора изгубила
11. новембра, 2021.
Прикажи све

Свети Сава остаје у которској Гимназији

Фреска Светог Саве, (Фото: Архива)

Слика Светог Саве која је готово четири деценије красила зидове кабинета црногорског, српског, босанског и хрватског језика и књижевности у которској Гимназији до даљег остаје на истом месту.

Гимназија у Котору, (Фото: Бокањуз)

Министарство просвјете, науке, културе и спорта поништило је решење Управе за инспекцијске послове, просветне инспекторке Дијане Магделинић у којем је наредила в.д. директорки Славици Ступић да се слика Светог Саве уклони из тог кабинета, а предмет се враћа на поновни поступак. Након жалбе директорке Ступић, другостепени орган је у свом образложењу навео да образложење првостепеног решења не садржи јасне и ваљане разлоге о повреди Општег законика о образовању и васпитању па да тако није било могуће утврдити његову законитост.

Наводи се да није прецизно дефинисано на који начин слика тј. копија лика Растка Немањића поред осталих урамљених слика књижевника и просветитеља представља чин религијског дјеловања и повреду Општег закона о образовању и васпитању. На ту чињеницу посебно је указала в.д. директорка Гимназије у Котору која је у жалби објаснила да се у склопу програма у првом разреду обрађују житија као главна књижевна врста средњовековне књижевности те да се као део изборног програма чита одломак из „Житија Светог Симеуна“ које је написао Сава Немањић. Осим тога, Ступић је додала да је Сава Немањић неизоставни дио историје књижевног језика без којег се не може доћи до просветитељства Доситеја Обрадовића и Вука Караџића.

Ресорно Министарство посебно указује да у поновљеном поступку треба да се сагледају стандарди за програм ЦСБХ језика који се непосредно примењују на овај случај.

Свети Сава, (Фото: Википедија)

Управа за инспекције је иначе реаговала крајем септембра када је објављена слика са родитељског састанка у тој школи, на којој се види да је на зид изнад школске табле поред грба Црне Горе окачена и слика Светог Саве. Након те одлуке реаговала је в.д. директорка Славица Ступић која је поручила да слика Светог Саве неће бити помјерена ни милиметар док год је она на челу Гимназије. Она је тада тврдила да поступак инспекције и инспекторке Дијане Магделинић директно наводи на сумњу да се међу просветним инспекторима и њиховим надређеним налазе нестручни људи, који нису провели довољан број година предавајући у учионици.

“Они занемарују битне ствари у образовању, а потенцирају оне које деценијама уназад никоме нису сметале. Ни ученицима, ни родитељима, чак ни политичарима бившег режима, те апелујем на надлежне да преиспитају ко су људи који сједе у Просвјетној инспекцији и Управи за инспекцијске послове. Ако је слика првог просветитеља на овим просторима и оснивача бројних школа, по коме су школе и славиле своју славу, религијско дјеловање, упитала бих инспекторку и њене надређене да ли директорице које у школу долазе у хиџабу, одјећи коју им вјера прописује – да ли је то религијско дјеловање или нешто друго?”, рекла је Ступићева.

Она је чак подсетила “уважену” Управу за инспекцијске послове да се у априлу 2018. године у фискултурној сали Гимназије Котор, коју дијели са Средњом поморском школом, која се налази у истој згради, у току предизборне кампање за предсједника државе, одржао завршни митинг Демократске партије социјалиста (ДПС) уз присуство многобројних истакнутих функционера те странке, као и самог предсједника те партије.

У которској Гимназији је одржано и наставничко веће на ком је заузет став да слику, ни у ком случају, не треба померати, јер би, како су навели, тако некоме могле да засметају и слике Његоша и других књижевника и просветитеља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *