Реис
13. августа, 2023.
Дували сте вјетар у сваки жар давнашњих пожара
13. августа, 2023.
Прикажи све

Грубач: Старомодна демонстрација дуплих стандарда

Ник Ђељошај, (Фото: Вијести)

У парампарчад треба разбуцати праксу дивљања која се демонстрира у Улцињу али и систем апартхејда који станује у Албанији, држави која не зна за елементарна мањинска и људска права народа, налазећи се и даље у друштвеној свијести блиској деветнаестом а не 21. вијеку

Ник Ђељошај, (Фото: Вијести)

Неизбалансиране и нервозне реакције Ника Ђељошаја по питању портала ИН4С представљају старомодну демонстрацију дуплих стандарда којима је грош цијена.

Наиме, Ђељошај је својом бучном, провидном и осионом политичком реакцијом желио да скрене тему с кључне ствари, која се може сублимирати кроз прецизно питање: због чега државни органи Црне Горе нису енергично процесурали десетине улцињских изгредника који су као „туристи са Косова“ ових дана демонстрирали вулкански албански шовинизам мислећи да у Црној Гори могу радити све што им се прохтије?

Када су недавно биле у питању „Војводе“, навијачи Сутјеске, на њихово скаредно, неприхватљиво навијање државни органи Црне Горе су моментално реаговали!

Шта се десило ових дана, када су у питању „албанске војводе“?

Гдје је адекватна реакција државе, питање је сад?!

Због чега Ник Ђељошај није у првој изјави тражио да се те групе поманиталих идеолошких отпадника и албанских шовиниста одмах приведу закону, већ је јаросно скренуо тему на другу страну с очитом намјером да албански изгредници прођу некажњено!?

Да се разумијемо, ово што се десило у Улцињу није инцидент већ правило, о чему би Ђељошај и други албански политички прваци морали размишљати док им се не охладе усијане главе.

Ево примјера од прије двије године, када је 15. aвгуста 2021. године на порталу ИН4С освануо наслов: „Албански шовинизам у Улцињу: Туристи са Косова* скандирали – Срби, је*ем вам мајку“!

Послије овог наслова ишао је текст објашњења: „Улцињ синоћ. Група младића скандира на албанском: Срби, ј**бем вам мајку. По информацијама дописника из Улциња који је послао снимак, ради се о „туристима“ са Косова. Полицијска марица се види на снимку и из ње нико није реаговао, стоји у опису видеа.“

Албанска застава, (Фото: Оквир)

Ових дана, послије двије године, тачније 11.08. 2023. године балкански медији су пренијели скоро идентичну информацију из Улциња: „У локалима и ноћним клубовима који се налазе поред шеталишта код Мале плаже у Улцињу, на путу према Старом граду, већ више ноћи могли су се чути повици којима се вријеђају Срби, али се и кличе такозваној “великој Албанији” и организацији под именом “Ослободилачка војска Косова” (ОВК) или УЧК, о чему постоје и видео докази на друштвеним мрежама.

Након викања у локалима, велика група омладине кренула је шеталиштем, гдје су наставили узвикивање и вријеђали мајку Србима.“
Значи, дивљање група је трајало данима док није добило облик руље.

Овај последњи догађај је ИН4С пропратно следећим насловом: „Шиптарска свињарија у Улцињу: Покличи „Срби, је…. вам мајку“ и „УЧК“!“
Елем, јасно је да се опет десила шовинистичка свињарија албанских екстремиста, међутим нека јој исправну националну, политичку и идеолошку оцену измисли Ник, али да пази да не увриједи „своје“ дивљаке.

Умјесто исправне и коректне реакције, које није било, Ђељошај је послао поруку црногорској јавности како „нико нема право да вријеђа албанске шовинисте“ који су дивљали у Улцињу на националној основи!?

Да ли је тако, или није тако?

Односно, „шиптарима“ се не смију називати они који долазе у Црну Гору као албански туристи а потом се претварају у полуђеле албанске шовинисте који псују мајку грађанима Црне Горе на националној основи?

Тај термин их вријеђа? Који термин их „не вријеђа“?

Сложио бих се да такве искичмљене сподобе не треба вријеђати већ се морају одмах похапсити и бацити у тамницу да тамо труну док размишљају о својим поступцима.

Или их казнити тако жестоко да им се „занебеса“, односно да осјете посљедице дејства правне државе, све с депортацијом на неколико година или за сва времена.

Како је црногорска полиција морала реаговати

Црногорска полиција, (Фото: Euronews)

На инцидент у Улцињу црногорска полиција и тужилаштво су реаговали зачуђујуће неисправно, тачније: нису се примјећивали.

Раније су за испаде тога типа државни органи Црне Горе у одређеном ситуацијама знали енергично реаговати. Навешћемо три примјера.

Рецимо, 18.08.2015. године медији су пренијели ову информацију: „Петорица Албанаца са Косова, настањених у Њемачкој, приведени су након што је полицији пријављено да ремете јавни ред и мир, узвикујући “Улцињ је Косово”, “Факинг Србија”, “Црвено и црно”.

Тих пет Косовара, настањених у Њемачкој – Д. Д. (24), К. Ц. (22), К. И. (31), К. К. (26), и С. Е. (24), кажњени су са по 300 еура, јер су у ноћи између недеље и понедељка у Улцињу узвикивали националистичке пароле на улцињском шеталишту: величали такозвану Ослободилачку војску Косова (УЧК), узвикујући и њихове пароле.“

Потом смо 30.08.2019. имали сљедећу информацију: „Петорици младића из околине Подујева, који су узвикивали „УЧК, УЧК“ и „УА полиција“ на плажи у Улцињу, изречена је забрана уласка у Црну Гору у наредних 6 месеци и они су данас протјерани из Црне Горе.

Њих је судија претходно казнио са по 300 евра јер су синоћ на малој плажи у Улцињу реметили јавни ред и мир, наводећи да су били под дејством алкохола.“

И на концу, 17.11.2019. медији су пренијели сљедеће: „Албански држављанин Ирфан Домнори је протјеран је из Црне Горе у трајању мјесец дана и кажњен са 300 еура због истицања албанске заставе у Бару,“

Из ових примјера видимо да су државни органи итекако знали исправно реаговати када шовинизмом опијени џунглаши изводе плес вампира у Улцињу

Ђељошај се очито распојасао

Војин Грубач, (Фото: ТВ Адриа, Јутјуб)

Да се разумијемо, ако је термин „Шиптар“ увредљив за већину Албанаца и сматрају га скаредним, а очито је да га таквим третирају, логично је да се он избаци из употребе.

Што се тиче оних албанских појединаца и група који дивљају по Улцињу и сваке године хором псују мајку на националној основи грађанима Црне Горе и региона, иако долазе као чудни гости, за њих се може користити сваки термин који грађани и портали пожеле и он се односи само на њих а не на било кога другог.

Вјероватно им најбоље одговара квалификација: неандерталци и троглодити.

Ако им се не свиђа, нека се пријаве полицији и изнесу доказе о свом шовинистичком испаду да би били кажњени и депоровани. То је храброст!

Боље је тако него да им и народ и портали псовкама узвраћају истом мјером! То би било испод сваког нивоа.

И на концу, ово је моменат када се хитно мора политички актуелизовати ужасни факт да у Албанији Срби и Црногорци и даље немају елементарно право на имена и презимена, која су вољом Тиране давно албанизована.

Нити имају право на језик, медије и политички организовање.

Прваци албанских партија никада се нису осврнули на то што албански народ у Црној Гори има сто пута више права од Срба и Црногораца у Албанији.
Нику Ђељошају никада није пало на памет да протестује због тога, а сада се кочопери и указује по Црној Гори како ко да се понаша.

То тако неће моћи!

Нека лијепо у знак протеста „вољеној Тирани“ промијени своје име и презиме у Никола Ђељошајевић, самоиницијативно затвори све школе на албанском језику у Црној Гори и затражи од сусједне државе да се тргне из стања свјесног одржавања шовинистичког државног поретка који постоји у Албанији, те да се Србима и Црногорцима омогући све то што Албанци као народ данас имају у Црној Гори.

Тим демонстративним потезом Ђељошај би изазвао уважење грађана Црне Горе, што не може изазвати ововременим неадекватним политичким екцесима кроз промоцију дуплих стандарда, па макар их печатирао „бесом“ коју може елегантно „окачити мачку о реп“.

У парампарчад треба разбуцати праксу дивљања која се демонстрира у Улцињу али и систем апартхејда који станује у Албанији, држави која не зна за елементарна мањинска и људска права народа, налазећи се и даље у друштвеној свијести блиској деветнаестом а не 21. вијеку.

У сваком случају, портал ИН4С часније и коректније брани интересе народа којег представља од Ника Ђељошаја, политички деформисаног од промовисања дуплих стандарда, умишљајући при том да је неки „фактор“ у Црној Гори!

„Сваког госта, три дана доста“, рекао би наш народ. Посебно таквог, попут Ђељошаја.

(Текст је објављен на порталу ИН4С, који је други дан под ударом хакера да се обори)

Војин Грубач

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *