Црквена имовина: Хисторизација у служби национализма
23. јуна, 2022.
Видовдански народ
23. јуна, 2022.
Прикажи све

Селимовић: Влада не треба да оклијева са потписивањем Темељног уговора

Фото: Дан

Неопходно је што прије најјачу црквену организацију ставити у исту раван са другим вјерским заједницама. Потребно је градити што боље односе између православног и исламског живља, јер ће ти односи ојачати читаву Црну Гору, казао је Салих Селимовић

Фото: Дан

Историчар Салих Селимовић, који се последњих деценија бори за јачање повјерења између православног и исламског становништва у региону, тврди да Влада Црне Горе гријеши што одуговлачи са потписивањем Темељног уговора са Српском православном црквом. Селимовић у разговору за „Дан“ истиче да би потписивање уговора имало вишеструки значај и корист, посебно што би се Српска православна црква ставила у исту раван са Исламском вјерском заједницом, Јеврејском заједницом и Римокатоличком црквом, са којима су већ потписани поменути уговори. Притом би се тим чином ојачало повјерење између свих грађана Црне Горе, без обзира на вјерску и националну припадност. Он наводи да га радује што тренутно нико од припадника исламске вјероисповијести у Влади Црне Горе не истиче неки негативан став према потписивању уговора.

– Мислим да је изузетно велика грешка Владе Црне Горе што оклијева са потписивањем уговора са Српском православном црквом. Неопходно је што прије најјачу црквену организацију ставити у исту раван са другим вјерским заједницама, казао је Селимовић и поручио да све друго изазива међунационално и међувјерско неповјерење.

Селимовић је рекао да је неопходно градити што боље односе између православног и исламског живља у Црној Гори, јер ће ти односи ојачати читаву Црну Гору. Поручио је да су сви досадашњи сукоби слабили појединачно и православце и припаднике исламске вјероисповијести, али и читаву заједницу.

– Сигуран сам да долази вријеме добрих односа православног становништва и припадника исламске вјероисповијести у читавом региону. Јачање тих односа ће донијети стабилност свима. Посебно сам сигуран да ће се у наредном периоду поправити односи у Црној Гори, изјавио је Селимовић.

Русија ће изаћи као побједник

У осврту на садашња дешавања у свијету, као и на украјинску кризу, Селимовић у читавом сукобу види да ће Русија изаћи као побједник. Наглашава да је веома битно за успјех Русије то што је исламски свијет на њеној страни. Селимовић жали што исламско становништво у региону, па и у Црној Гори, није показало ту опредијељеност у истом правцу гђе иде читав исламски свијет.

– Не може Запад да спријечи даљи развој и напредак Русије, јер је иза Русије стао исламски свијет. Мијења се однос у свијету. И дај Боже да и ови наши муслимани схвате тај однос, поручио је Селимовић.

Селимовић је истакао да се током читавог живота борио за побољшање тих односа. Он каже да је највећи дио живота провео у Рашкој области, тачније у Сјеници, и да никада није посустао да се бори за добре односе између православних и припадника исламске вјероисповијести. Не крије да је било изузетно тешких тренутака, али поручује да је снагу за свој рад увијек црпио из јачине аргумената.

– Када имате јаке аргументе, онда вам нико ништа не може. Био сам увијек спреман за разговор и говорио сам када ја напишем књигу, нека књигу напишу и они који другачије мисле и ако су у праву, нека ме демантују, казао је Селимовић уз напомену да је изучавао током свог живота становништво, како у Србији, тако и у Црној Гори.

Извор: Дан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.