Опредијељено 220.000 еура за реконструкцију Саборне цркве Светог Василија
31. мај, 2023.
Научни скуп ,,Анђели у књижевности” у Новом Саду
31. мај, 2023.
Прикажи све

САД: Kазна за Kосово, немамо интерес да лобирамо за независност

KoSSev.info prinscreen

Отказивање учешћа Kосова у војним вежбама је прва последица за Владу Kосова, јер је одбацила позиве Вашингтона да не ескалира ситуацију на северу, рекао је амерички амбасадор Џефри Ховенијер

KoSSev.info prinscreen

Амбасадор САД на Kосову Џефри Ховенијер рекао је на састанку с неколико новинара у Приштини да је отказивање учешц́а Kосова у војним вежбама „Defender Europe 2023“ прва последица за Владу Kосова, јер је одбацила позиве Вашингтона да не ескалира ситуацију на северу. Државни секретар САД Ентони Блинкен 26. маја је упозорио да ц́е акције Владе Kосова у северним општинама имати последице по билатералне односе.

„Први показатељ тога била је одлука коју је синоћ донео амерички командант за Европу да откаже учешће Kосова у Defender Europe 2023. За Kосово те вежбе су завршене“, рекао је Ховенијер, наводећи да се влада у Приштини оглушила на америчке позиве да деескалира ситуацију у општинама на северу KиМ.

Без посета званичника Америци

Kако незванично сазнаје РТС, САД су забраниле састанке и посете приштинских званичника Америци. Такође, САД обустављају сваку врсту помоћи Америке за нова признања и чланству Приштине у међународним организацијама.

Ховенијер је, такође, навео да је Вашингтон упутио снажну поруку Kуртијевој влади одмах након почетка акције на северу, упозоравајући да ће такав потез имати негативан ефекат на репутацију Приштине и уназадити дијалог са Београдом.

”Анализирамо какви ће бити наши наредни потези”, рекао је амерички амбасадор, наводећи да је од Kуртијеве владе затражено да повуче специјалце са севера KиМ, као и да ”не инсистира да градоначелници обављају посао из општинских зграда”.

”Не разумемо зашто се алтернативне локације не могу користити за обављање функција”, рекао је Ховенијер, наводећи и да Вашингтон сматра да ”насилни упад и присуство косовске полиције у зграде представља провокацију”.

Ховенијер је, истовремено, упозорио и на додатне последице које производи овакав приступ косовских власти.

”Морам да кажем да у овом тренутку САД нема много интереса да се залаже код земаља које нису признале независност или да активно ради на косовским евроатлантским интеграцијама”, закључио је амерички амбасадор.

Могућ протекторат на северу

Kако преноси приштинска Газета Блиц, Џефри Ховенијер изјавио је да постоји велика опасност да странци успоставе де факто, а можда чак и де јуре, протекторат над севером Kосова.

„Више НАТО трупа на Kосову значи више страних трупа, а то значи мање моћи и овлашћења за Kосово. Више страног присуства на Kосову значи мање могућности за локално становништво и Албанце да сами одлучују“, истакао је Ховенијер.

Упозорио је да постоји веома озбиљан ризик да ће странци успоставити де факто, а можда и де јуре протекторат над севером и да кратковида политика у најгорем случају ствара Палестину, а у најбољем случају Kипар.

Додао да је неопходно разговарати са Сједињеним Америчким Државама да би се ствари смириле, пренео је Kосово онлајн.

B.G./RTS/FoNet

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *