Гардијан: У спомен на Џона Пилџера (1939–2023)
14. јануар, 2024.
Трејнспотинг- бијег од сивила свакодневнице
14. јануар, 2024.
Прикажи све

Права слика и прилика менталитета балканских србомрзаца

Јусуф Нуркић, (Фото: Bright side of the Sun)

Нису инциденти сасвим страни ни српским играчима у НБА (нпр. Даниловић се потукао на својој првој НБА утакмици, а Јокић је имао неколико сукоба са противничким играчима у којима су учешће узимала и његова живописна браћа), али никада се није догодило да се неко од српских кошаркаша понаша овако бедно као Јусуф Нуркић управо ових дана

Јусуф Нуркић, (Фото: Bright side of the Sun)

Нуркићево ку*чење по НБА (уношење у лице играчима који су обавезно две главе нижи од њега, дрскост према новинарима, скандал са оним клинцем из публике коме је без икаквог разлога уништио телефон) права је слика и прилика менталитета балканских србомрзаца. Све се завршило тако што га је најпре патосирао Дејмонд Грин, па Јусуфа сад Шакил О’Нил јавно исмева и назива кукавицом. Нуркићев одговор: ”Шакиловићу, нисам одавде”.

Дакле: Јусуф је глумио мангупа и то му се некако толерисало јер је скупо плаћен играч из Европе, али чим је дошло до првог правог сукоба показало се да је упркос својим габаритима сав свилен, а кад је после тога још постао предмет опште спрдње, одмах се позвао на ”српство”. То позивање је утолико бедније због тога што је реч о ”српству” Шакила О’Нила, који наравно нема никакво српско порекло, већ је кроз зезање са српским играчима у НБА током година добио од њих надимак Шакиловић. Нуркић, који се ”прославио” јавним изразима поштовања за усташког поглавника Павелића и другим противсрпским иступима у јавности, нема никакво морално право да сада, када је упао у сукоб са О’Нилом, из истог покушава да се извуче преко чисто српско-Шакиловог доприноса НБА култури.

Иначе је још један овдашњи провокатор добро упамтио О’Нила. Гордан Гиричек, хрватски кошаркаш који је деведесетих волео да провоцира навијаче Партизана и Звезде (наравно, само онда кад не могу ни да му приђу кроз обезбеђење), једва је преживео тучу у свлачионици са Шакилом, док су били саиграчи у Фениксу. Ако се добро сећам, чак је једно време био и клинички мртав па су морали да га оживљавају. Шакил је касније причао да је више пута упозорио Гиричека да ућути, али је овај наставио да га изазива све док га Шакил није изударао.

Нису инциденти сасвим страни ни српским играчима у НБА (нпр. Даниловић се потукао на својој првој НБА утакмици, а Јокић је имао неколико сукоба са противничким играчима у којима су учешће узимала и његова живописна браћа), али никада се није догодило да се неко од српских кошаркаша понаша овако бедно као Јусуф Нуркић управо ових дана.

Миодраг Зарковић

Извор: Фејсбук

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *