Мирис прољећа у тмурној јесени
4. новембра, 2021.
Заробљена земља
4. новембра, 2021.
Прикажи све

Повећали прогнозу раста црногорске економије на 12,3 одсто

Црногорска економија ће, према најновијим прогнозама Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), у овој години расти 12,3 одсто.

ЕБРД је побољшала изгледе 3,8 одсто, с обзиром на то да је у љетњим пројекцијама прогнозирала раст црногорског бруто домаћег производа (БДП) од 8,5 одсто.

Према данас објављеном најновијем извјештају о регионалним економским изгледима, наредне године се очекује раст од 5,7 одсто. То је 0,3 одсто мање у односу на љетњу пројекцију од шест одсто.

“Црногорска економија је, након једног од најгорих падова у ЕБРД региону у прошлој години, почела снажно да се опоравља. БДП је повећан 19 одсто у другом кварталу, вођен снажним опоравком домац́е и спољне потражње”, наводи се у извјештају.

ЕБРД, (Фото: Атланска иницијатива)

У ЕБРД-у су рекли да ће, имајући у виду значај туристичког сектора у БДП-у, учинак трец́ег квартала у великој мјери одредити укупни раст БДП-а. Након спорог почетка, туризам је растао јако током љета, при чему је број долазак страних туриста и ноц́ења у колективном смјештају достигао око 85 одсто нивоа из 2019.

У извјештају се додаје да су за те резултате углавном заслужни посјетиоци из ближег региона, али да има туриста који долазе из удаљенијих дестинација.

“Такђе, државни буџет је забиљежио суфицит од 105 милиона ЕУР од јуна до августа”, рекли су из ЕБРД-а.

У извјештају се наводи да трговина на мало расте од априла, достижуц́и раст преко 50 одсто у шпицу летњих мјесеци.

Показатељ економског расположења је позитиван од маја ове године.

“Потенцијал за повец́ање произлази из могуц́ности још јачег краја туристичке сезоне од очекиваног. Негативни ризици се у великој мери односе на неизвјесности повезане са будуц́им путем пандемије и понављајуц́у политичку нестабилност”, упозорили су из ЕБРД-а.

У региону Западног Балкана, ЕБРД је подигла своју прогнозу економског раста на 6,4 одсто за ову годину.

“Ова значајна ревизија навише одражава производњу која је била боља од очекиваног у првој половини године и наставак замаха раста у трец́ем кварталу”, наводи се у извјештају.

Када је ријеч о земљама региона, ЕБРД прогнозира за ову годину раст у Албанији од осам одсто, Косову 7,7 одсто, Србији 6,5 одсто, Босни и Херцеговини 4,5 одсто и Сјеверној Македонији четири одсто.

Извор: Агенција МИНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *