Кривокапић и Спајић: ТЕ “Пљевља” ће 2030. године највјероватније морати да престане са радом
11. августа, 2021.
Спајић: Рачун без QR кода нисте у обавези да платите (ВИДЕО)
12. августа, 2021.
Прикажи све

Институт за јавно здравље: На фестивале се не може без COVID потврде

Институт за јавно здравље (ИЈЗ) саопштио је данас да се на музичке фестивале не може ући без COVID потврде.

Казали су да ни они ни Министарство здравља никада нијесу организаторима фестивала нудили брзе тестове.

Из ИЈЗ  подсјећају организаторе да је, у сусрет музичким фестивалима чије је одржавање најављено у предстојећем периоду, приступ посјетиоцима дозвољен уз испуњавање једног од четири услова из Националне COVID потврде.

„Доказ да је особа у цјелости вакцинисана или да је добила макар прву дозу вакцине или негативног резултата ПЦР теста који није старији од 72 сата или позитиван налаз ПЦР теста који је старији од 14 и није старији од 180 дана или негативан брзи антигенски тест БАТ који није старији од 48 сати. У исто вријеме, због спречавања ширења дезинформација, Институт за јавно здравље Црне Горе, као ни Министарство здравља, никада никоме од организатора оваквих манифестација нијесу нудили услуге теститрања брзим антигенским тестовима. Сваком од организатора било ког фестивала предочено је да смо спремни да намјенски, за њихове посјетиоце, организујемо епидемиолошке екипе које би, у термину и мјесту које њима одговара, извршиле имунизацију“, пише у саопштењу ИЈЗ.

Из Института још једном позивају организаторе свих музичких фестивала да поштују прописана правила под којима могу да организују фестивале, а Управу за инспекцијске послове да, у складу са могућностима, своје капацитете усмјери на контролу и санкционисање у случају кршења актуелних мјера у борби против коронавируса.

“ИЈЗ, као и до сада, остаје спреман за директну комуникацију са свим организаторима свих фестивала како би се планирани догађаки одржали у складу са важећим правилима“, пише у саопштењу.

Фото: Институт за јавно здравље

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *