Једним оком на Вука, другим на Његоша
15. децембар, 2023.
Баздуљ: Етимологија југословенске популарне музике
15. децембар, 2023.
Прикажи све

Поетика и стил Живка Николића

Наративни универзум Живка Николића, (Фото: Политика)

Наративни универзум Живка Николића, (Фото: Политика)

Књига др Страхиње Савића „Наративни универзум Живка Николића” мултидисциплинарно је теоријско истраживање, посвећено поетици и структури филмова овог југословенског редитеља током седамдесетих година 20. века. Дело је настало на основу докторске дисертације Страхиње Савића „Наративни универзум Живка Николића: идентитет, репрезентација, карневализација” која је одбрањена на Факултету драмских уметности у новембру 2021. године, пред комисијом у саставу др Невена Даковић (менторка), проф. др Александар С. Јанковић, проф. др Александра Миловановић, проф. др Никола Шуица и проф. др Лидија Делић. Дисертација је добила Награду „Др Душан Стојановић” Факултета драмских уметности у Београду за најбољи рад из области теорије филма, односно филмологије или студије филма у школској 2020/21. години. Аутор је био стипендиста за докторске студије Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Ово издање помогао је Филмски центар Србије у оквиру програма „Пријатељ књиге”.

 По речима др Александре Миловановић, Савићева анализа пружа нови систем промишљања Николићевог опуса, специфично га изводећи кроз појам замишљеног дијалога, који укључује релације филма, црногорске традиције и југословенско-европске кинематографије, са савременим Савићевим погледом на Николићеву поетику и стилистику.

„У густој теоријској платформи препознају се студије филма и других екранских уметности, студије нације и родних теорија, студије културе (Црне Горе), студије модернизма”, истакла је др Миловановић. Проф. др Слободанка Владив Гловер, са Монаш универзитета у Мелбурну, оценила је да Савић показује завидне увиде у чињенице, а да успева да репозиционира Живка Николића у новом контексту, у односу на једну културну парадигму, која се простире од Запада до Источне Европе, у доба прелаза од модернизма ка постмодернизму.

М. В.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *