Слободан Владушић: Кошаркашка компанија Партизан
2. мај, 2023.
Чудни путеви једног афоризма
2. мај, 2023.
Прикажи све

Откривен непознати Маркесов роман, главна јунакиња средовечна жена која има еротску аферу

EPA/David de la Paz

Дуго су кружиле гласине, сада је напокон потврђено: необјављени роман чији је аутор Габријел Гарсија Маркес – под насловом “En Agosto Nos Vemos” (Видећемо се у августу) – постоји. И штампаће се 2024. године

EPA/David de la Paz

Издавач је Penguin Random House, и најављује право ремек-дело, пише Јутарњи лист.

Нагађања су почела још 1999. године када је аутор „Сто година самоће“ објавио кратку причу у колумбијском часопису Cambio.

Прича је то о Ани Магдалени Бах, средовечној жени која има еротску аферу док посећује тропско острво како би положила цвеће на мајчин гроб. Тада се већ причало да је реч о новом поглављу на којему Маркес ради. Али, након што је умро, била је непозната даљња судбина ове књиге.

Деца Габријела Маркеса, Родриго и Гонзало Гарсија Барча, су у почетку оклевала, али, након готово деценије, дошли су до закључка да дело сматрају превише драгоценим да би га сакрили и од његове родне Kолумбије и од ширег света.

„Читајући га још једном, готово десет година након његове смрти, схватили смо да текст садржи све битно за његово стваралаштво“, рекли су.

Међу малобројним детаљима који су јавно објављени су да ц́е књига садржати пет одвојених одељака усредсређених на Ану Магдалену и да ће укупно имати око 150 страница.

EPA-EFE/Mauricio Duenas Castaneda

Габријел Гарсија Маркес је најпревођенији писац на шпанском језику у читавом свету.

„Kако време пролази, важност његовог дела само расте. Попут Достојевског, Џојса и Сервантеса, имао је јединствен стил и перспективу гледања на свет који је утицао на цели свет“, рекао је за Гардијан Ариел Kастиљо, професор на Универсидад дел Атлáнтицо у Барранqуилла и водећи стручњак за рад Габријела Маркеса

„Постоје две колумбијске културе: једна прије Габријела Гарсије Маркеса и једна после“, констатовао је професор Kастиљо.

Иако је неочекивана објава изазвала узбуђење у књижевним круговима и шире, такође је подстакла критичку расправу о томе треба ли недовршено дело бити објављено постхумно.

„За мене су то сјајне вијести“, рекао је хваљени колумбијски писац Јуан Габриел Васкез.

„Морате га знати читати: то није довршено дело и Гарсија Маркес је био врло пажљив мајстор. Али можемо уживати у њему због онога што јесте: недовршено дело великог уметника“.

Извор: danas.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *