Ко је Гара Јовановић, жена која је на Сињајевини зауставила НАТО војнике
20. августа, 2023.
САД против остатка света
20. августа, 2023.
Прикажи све

Одшкринута врата ризнице Немањића

Ризница Немањића 1, (Фото: Спутњик)

На изложби у Историјском музеју премијерно су представљене идеалне реконструкције круна и одежда српских средњовековних владара и владарки.

Ризница Немањића 1, (Фото: Спутњик)

Печат жупана Стефана Немање из друге половине 12. века изложен у Историјском музеју Србије у оквиру изложбе под називом „Чекајући сталну поставку“. Копија фреске са ликом краља Милутина. Оргинална фреска се налази у манастиру Грачаница и осликана је око 1318. године. Краљ Милутин је у историји остао запамћен као краљ који је дао да се ослепи његов син Стефан Дечански. Круна краља Милутина тешка је готово 1,6 килограма. Идеална реконструкција круне и жезла царице Јелене.

Ризница Немањића 2, (Фото: Спутњик)

Копија фреске из манастира Милешеве на којој је представљен Свети Сава. Идеална реконструкција круне царице Јелене, део је поставке изложбе „Чекајући сталну поставку” у Историјском музеју Србије Јелена Анђео Анжујска је живела више од 80 година. Умрла је 8. фебруара 1314. године а сахрањена је у свом манастиру Градац крај Ибра, недалеко од Рашке. Идеална реконструкција круне цара Душана има 14 узгајаних рубина, 14 узгајаних сафира, 16 дугуљастих рубина, 16 лапис лазулија, 12 аметиста и 304 слатководна бисера.

Ризница Немањића 3, (Фото: Спутњик)

Реплика штапа Светога Саве (из ризнице маастира Милешева) део је поставке изложбе „Чекајући сталну поставку” у Историјском музеју Србије. У простору намењеном средњем веку налазе се копије фресака из манастира Лесново, Манасија, Студеница и Сопоћани. Круна деспота Стефана Лазаревића урађена је на основу изгледа круне на његовој фресци у Цркви Свете Тројице у Манастиру Манасији, која је његова задужбина. Изложба „Чекајући сталну поставку” је отворена од уторка до недеље у периоду од 12-20 часова, док су сваке суботе организоване посебне вођене туре.

Извор: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *