Звезда и Партизан – као пресликани!
5. новембра, 2021.
Влада Црне Горе усвојила информацију о пројекту „Европа Сад“
5. новембра, 2021.
Прикажи све

Нови избори неће отклонити наше слабе тачке

Горан Даниловић,
(Фото: Вијести)

Ванредни парламентарни избори неће отклонити слабе тачке владајуће већине и немогућност постизања компромиса, а и након њих би се нашли у сличној ситуацији, оцијенио је за Портал РТЦГ лидер Уједињене Црне Горе (УЦГ) Горан Даниловић.
Коментаришући ставове Демократског фронта (ДФ) да је за тај политички савез завршена фаза у вези са реконструкцијом Владе Црне Горе, Даниловић је рекао да је жеља за искреним договором кључна, али да управо она недостаје на свим странама.

Чаробних рјешења, како је рекао, нема у оваквим приликама.

„Наша међусобна свадљивост највише штети управо нама, па је то опомињућа правда. Сви ће бити на губитку не буде ли се ухватио посљедњи воз за договор. Избори каткад ништа не ријеше, а нигђе није речено ни да се компликоване ситуације обавезно разријеше на биралиштима. Напротив, увијек слиједе разговори гђе се види политичка снага и мудрост појединаца“, казао је Даниловић за Портал РТЦГ.

Сматра да расписивање ванредних парламентарних избора „и није нека велика политичка стратегија“, јер су они, како је појаснио, „дати као могућност и у ванредним околностима“.

„Они међутим неће отклонити наше слабе тачке и немогућност постизања компромиса. И након њих могли бисмо се суочити са идентичном ситуацијом, а ја бих се и кладио да би било тако“, увјерен је Даниловић.

Нема, каже, ништа против избора нове Владе у оквиру исте већине, само сматра да је „тај поступак значајно компликованији“.

„Избор нове Владе са евентуално новим или додатим партнерима тражи нове предуслове и споразуме. У крајњем, такве могућности би већ морали провјерити на изборима, јер је демократски поштено. Питање је, међутим, јесмо ли законски и инфраструктурно спремни за њих или смо дужни да останемо заједно до тренутка када ћемо заиста имати прве слободне и поштене изборе“, појаснио је наш саговорник.

Ни у једном споразуму није речено или написано да премијер не смије предложити реконструкцију. Ја бих је предложио у тренутку у којем је евидентно да ресор заостаје, да је министар погубљен, да није за тога посла, рекао је Даниловић

Скупштина Црне Горе,
(Фото: ИН4С)

Говорећи о томе има ли смисла више уопште говорити о реконструкцији и избору нове владе, ако нико не чини конкретне кораке у обарању актуелне, Даниловић је рекао да је постало заразно „лукавити се, а лукавство никада није било врлина“.

„Стичемо утисак да би сви вољели да ‘онај други’ сруши Владу и да сљедећа буде само ‘наша’ или ‘моја’! Ипак, то се неће догодити. Пред нама је вријеме у којему ће се мукотрпно правити већине за њен избор – просто то је историјски процес на чијем смо ми почетку, признали то или не. Људи траже објашњење, а УЦГ се труди да оно буде јасно како не бисмо залутали у политичке мизерије. Дакле, ову прву транзициону Владу, не бисмо и нећемо рушити због персоналних промашаја, то можемо исправити реконструкцијом“, казао је он.

Лично, каже он, „да стратешки погријеши и изневјери“, не би имао проблем да у име УЦГ обори владу, без обзира на то како ће ко гласати.

„Али, понављам не учествујемо у персоналним комбинацијама јер није вриједно труда. Влади замјерамо тромост, то што често има проблем са непостојаним одлукама, то што на нижим нивоима кадровски лута, то што поједини министри нијесу ни на нивоу просјека, али то треба да ријешимо у отвореном разговору. Ни у једном споразуму није речено или написано да премијер не смије предложити реконструкцију. Ја бих је предложио у тренутку у којем је евидентно да ресор заостаје, да је министар погубљен, да није за тога посла. Предложио бих је па нека јавност види ко је у праву, премијер или неко ко се опире свакој промјени. Онда би било јасно ко је руши или ко брани властиту позицију коју не заслужује“, рекао је Даниловић.

Коментаришући најављено оснивање Демохришћанске партије премијера Здравка Кривокапића, Даниловић подсјећа на договор и споразум о нестраначкој Влади.

„Дакле, извјесно је да би оснивање такве партије с позиције моћи Владе било неприхватљиво од конституената који је подржавају. И логично је. Зашто би неко подржавао туђу странку? Ипак, под фер условима, таква странка је добродошла. Можда би се заиста неке ствари и помјериле, а политичке прилике уозбиљиле“, казао је Даниловић.

Горан Даниловић

Извор: РТЦГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *