„Цариградски гласник“- једини лист нашег народа у Отоманском царству
14. маја, 2022.
Ирска – корак ближе уједињењу
14. маја, 2022.
Прикажи све

Њемци се боје рата

У анкети урађеној по налогу Првог програма немачке телевизије, 63 одсто испитаника изјављује да се боји да ће Немачка бити увучена у рат. Истовремено, већина сматра да Берлин не треба да буде уздржан у подршци Кијеву.

Сусрет Владимира Путина и Олафа Шолца, (Фото: TRT)

Актуелна редовна анкета „Дојчландтренд“ (Тренд Немачке) која се ради по налогу Првог програма немачке телевизије (АРД), показује да се 63 одсто грађана Немачке плаши да би њихова земља могла да буде увучена у рат у Украјини. Упркос томе, већина испитаника заступа став да се немачка Влада не мора уздржавати у подршци Украјини.

Немачка Украјину у рату са Русијом подржава испорукама тешког наоружања и обуком украјинских војника коју обавља Бундесвер. Најмање је раширен страх код присталица Зелених (46 одсто), а највише код присталица Алтернативе за Немачку (АфД) – 77 процената. Док је 73 одсто жена забринуто, мушкараца је свега 51 одсто.

Које странке имају највећу подршку?

У анкети се традиционално поставља и питање: Да су у недељу савезни избори, коју странку бисте бирали?

На то такозвано „недељно питање“ испитаници у Немачкој одговорили су на следећи начин: Савезни и баварски демохришћани удружени у Унију (ЦДУ и ЦСУ) добили би 26 одсто, следе немачке социјалдемократе (СПД) са 22 одсто. За Зелене би се одлучило 20 одсто испитаника, а за Алтернативу за Немачку 11 одсто. Либерали (ФДП) би имали осам процената подршке, Левица би дошла до четири одсто. Укупно би актуелна владајућа коалиција социјалдемократа, Зелених и либерала имала 50 одсто подршке испитаника.

У поређењу с претходном анкетом која је спроведена 28. априла, резултат демохришћана је непромењен, социјалдемократе су изгубили два одсто подршке, док су Зелени за исто толико процената поправили свој резултат. Тиме они бележе најбољи резултат од јула прошле године. Либерали су изгубили један одсто подршке, Алтернатива за Немачку остаје на истом, док је Левица поправила свој резултат за један одсто.

„Дојчландтренд” је анкета коју од 1997. спроводи агенција Инфратест димап по налогу Првог програма немачке телевизије (АРД) и неколико дневних листова. Питања се постављају телефонски, случајно изабраним пунолетним грађанима Немачке с правом гласа, а број испитаника варира између 1.000 и 1.500. Уочи савезних избора анкета се спроводи чешће. Ова анкета спроведена је 10. и 11. маја и од 1.226 испитаника, њих 802 су дали одговоре телефонским, а 424 електронским путем.

Извор: Дојче Веле

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.