Спречавање вршења вјерског обреда је кривично дјело
7. септембра, 2021.
И без Јоветића побједа једина опција
7. септембра, 2021.
Прикажи све

Милутин Мићовић : Ваша одлука улази у нове примјере чојства и јунаштва

Милутин Мићовић, књижевник из Црне Горе и рођени брат митрополита црногорско-приморског Јоаникија, упутио је отворено писмо премијеру Здравку Кривокапићу које преносимо у цјелости.

„Поштовани предсједниче Владе Црне Горе, господине Здравко Кривокапићу,

Прво, да Вам честитам на Одлуци, да као предсједник Владе, у преломном моменту драматичног сукоба унутар народа Црне Горе, омогућите устоличење Митрополита Јоаникија на Цетињу, на Трону великих митрополита црногорских, а што је било доведено у питање деструктивном и сумрачном намјером бивше власти.

Та Ваша одлука, знам, подразумијевала је, не само велику одговорност и личну храброст, него и вјеру, и јако братољубиво и богољубиво срце.

То су оне одлуке и моменти у животу, који видно улазе не само у личну историју, него и у историју државе и народа.

То су оне одлуке, пред којима су рационална логика и прагматична памет, инфериорне – тиме су оне веће и ђелотворније, а њихове ће се благотворне посљедице показивати кроз будућност.

Мислим да дијелимо мишљење, да нијесте учинили то што сте учинили, не само по Српску цркву у Црној Гори, него и по државу Црну Гору, настале би несагледиво погубне посљедице.

Црна Гора је тако подијељена, тачније – један народ по крви, вјери и језику, Срби Црногорци, доведени су до прага самоистраге.

Наравно, бивша власт, све је учинила, ради голе власти, да ти раздори међу браћом буду што тежи и погубнији. Смислили су и овај последњи конфликт да буде најтежи, и незаустављив.

Зато је Ваша одлука таквог ранга, да то ђело улази у нове примјере чојства и јунаштва.

На крају, та Одлука, Црној Гори враћа равнотежу и мир у њеним темељима“.

 

Подсећамо, митрополит црногорско-приморског Јоаникије устоличен је у недељу на Цетињу. Церемонију устоличења пратили су нереди и сукоби полиције и црногорских националиста који су покушали да спрече одржавање церемоније у Цетињском манастиру. На путевима који повезују овај град са Подгорицом постављене су барикаде, прво у виду гомиле камења, а потом и аутомобилске гуме које рано ујутру у недељу запаљене након чега је град прекрио облак црног дима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *