„Антифашизам” у епохи сумрака истине и морала
14. маја, 2022.
Обиљежавање вијека од успостављања Српске патријаршије
14. маја, 2022.
Прикажи све

Међусобне оптужбе за смрт палестинске новинарке

Ширин Абу Акле убијена је док је извештавала о израелској операцији на Западној Обали. Стране се међусобно оптужују за смрт репортерке Ал Џазире. И дан сахране донео је нове сукобе.

Ширин Абу Акле, (Фото: Times of IsraelI)

Хиљаде Палестинаца окупиле су се у Источном Јерусалиму на сахрани новинарке Ширин Абу Акле, која је усмрћена под неразјашњеним околностима. Сахрана је прошла уз масивно присуство израелских снага реда и сукобе.

Већ и пре католичке мисе за покојницу, чим је њено тело изношено из болнице, дошло је до сукоба израелских снага и Палестинаца. Наводно су војници испалили шок-бомбе и одузимали палестинске заставе, док израелска страна тврди да су окупљени најпре бацали каменице на израелске снаге.

Димитар Занчев, амбасадор ЕУ у Израелу, осудио је „несразмерну и непримерену употребу насиља“ од стране израелске полиције.

Ко је пуцао?

Абу Акле, дугогодишња дописница Ал Џазире, устрељена је у среду док је извештавала о израелској војној операцији у Џенину на окупираној Западној Обали.

Телевизијска мрежа Ал Џазира и Палестинска аутономна управа оптужују Израел, тврдећи да су војници циљано убили новинарку. Палестинска управа намерава да спроведе своју истрагу и да случај изнесе пред Међународни кривични суд у Хагу.

Сахрана новинарке, (Фото: CNN)

Израелска страна пак нуди заједничку истрагу, тврдећи да само форензичко испитивање пројектила може открити онога ко је пуцао. Прелиминарна истрага наводно није дала конкретне резултате, јер су, како тврде Израелци, у близини били и милитантни Палестинци који су такође пуцали из ватреног оружја.

Палестинци одбијају да Израелу предају пушчана зрна којим је новинарка убијена. Израелски лист Харец пише да се ради о калибру 5,56 милиметара испаљеном из аутоматске пуше М-16. Такво оружје користе и израелска војска и неки палестински борци.

Спорни видео

Репортери који су били са Абу Акле на лицу места, тврде да у том тренутку није било никакве размене ватре. Сви новинари – а још један је рањен – носили су панцирне прслуке са јасним новинарским ознакама.

„Хтели смо да снимимо израелску војну операцију и изненада се на нас пуцало“, рекао је рањени репортер. „Нисмо претходно упозорени да напустимо област или да престанемо са снимањем.“

Израелско Министарство обране тврди пак да су војници дочекани жестоком ватром и приказује видео једног Палестинца у Џенину који пуца, и друге који тврде да је погођен војник. Израелци тврде да је то могла бити погођена само новинарка, јер они нису имали жртава ни рањеника тог дана.

Али израелска невладина организација БТселем је проверила снимке са лица места, и тврди да је снимак те пуцњаве био предалеко од места са којег је извештавала новинарка те да она није могла бити убијена одатле.

Тензије око Џенина

Ширин Абу Акле (51) од 1997. извештава за Ал Џазиру из палестинских области. Постала је позната након извештаја о Другој Интифади на почетку миленијума.

Њен последњи репортерски задатак водио је у Џенин, где израелске трупе скоро свакодневно спроводе хапшења након што су милитанти извели више смртоносних напада у Израелу. Свако хапшење изазива нове тензије и понекад размену ватре.

У петак ујутру су у Џенину опет ођекнуле експлозије и пуцњава. Израелска страна потврдила је смрт једног војника, наводно су нападнути кад су покушали да ухапсе палестинске борце. Палестинци кажу да је 11 људи из Џенина повређено.

Извор: Дојче Веле

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.