Дешифровање поетике Бате Михаиловића
15. јун, 2023.
Александар Вучић у вртлогу Александра Вучића 
15. јун, 2023.
Прикажи све

Лобање и шлемови нацистичих војника у муљу Дњепра након пражњења резервоара у Новој Каховки

Пражњење огромног резервоара уз Дњепар, које је наступило као резултат рушења бране у Новој Каховки прошле недеље, довело је до откривања остатака немачких војника, који су подсетник да се ту одиграла једна од највећих битака Другог светског рата.

 

Снимци који су се појавили са једне и друге стране Дњепра где се налазио огроман резервоар показују лобање са шлемовима на глави у муљу.

Историчари верују да се ради о остацима војника који су погинули у великој бици пре 80 година и подсетник су бурне прошлости тог подручја.

Битка на Дњепру била је једна од највећих совјетских офанзивних операција у Другом светском рату и одлучујућа победа на Источном фронту.

Совјетски противнапад на немачку армију укључивао је више од шест милиона војника. Крајем 1943. циљ офанзиве Црвене армије био је Никопољ са десне стране реке, око ког су се налазили велики рудници.

Војници Вермахта на положајима на обали Дњепра

Војници Вермахта на положајима на обали Дњепра

Вермахт је организовао одбрану са друге стране реке, али група армија „Југ“ и „Центар“ нису успеле да издрже офанзиву совјетских трупа југозападног фронта, које је предводио маршал Родион Малиновски. Немци су били приморани да се повуку и напусте град у фебруару 1944. године.

Андри Солонец, историчар са Националног музеја Украјине у Другом светском рату, каже да су својетски губици се кретали између 30 и 60 хиљада војника, док су немачке и румунске трупе претрпеле око 20.000 губитака.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *