Српским прича 84 одсто људи, атеиста у Србији око један одсто
19. јун, 2023.
Принципи договора
20. јун, 2023.
Прикажи све

Кухиња при Храму спас за сиромашне, храну развозе по цијелом граду

Кухиња код Храма, (Фото: РТЦГ)

Мјесто мира и благостања – тако укратко можемо назвати Народну кухињу при Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, која годишње подијели око 94.000 оброка за најугроженије становнике главног града

Кухиња код Храма, (Фото: РТЦГ)

Кишног суботњег јутра испред врата кухиње дочекали су нас ужурбани радници, пакети пуни хране и намирница и кесе са гардеробом.

Помоћ за сиромашне породице свакодневно стиже и до најудаљенијих насеља, а екипа Портала РТЦГ разговарала је са координатором организације „Човјекољубље“ Мишком Радоњићем, који се похвалио преданим радом, како кухиње, тако и осталих сегмената у којима желе да помогну.

„Људи које смо означили као оне којима је најпотребитија помоћ су самохрани родитељи, особе са инвалидитетом, породице које примају социјалну помоћ, људи без крова над главом…Дневно подијелимо око 300 оброка. У један оброк спада топло јело и пола векне хљеба. Ми не заборављамо овоземаљске потребе човјека, иако је црква ту да се брине о духовној дјелатности“, прича Радоњић за Портал РТЦГ.

Кухиња је отворена 2010. године и има троје запослених.

Од тренутка кад је основана, интересовање је било велико. Храна се обично припрема у раним јутарњим часовима, а корисници почињу да долазе око 11 сати.

„С обзиром да смо организација која дјелује при цркви, поштујемо типик и све постове, тако да се посним данима дијели посна храна“, нагласио је он.

За оне који не могу да дођу до кухиње, „Човјекољубље“ развози храну до њихових кућа и станова.

„Буквално покривамо дио од Врела Рибничких до Доње Горице. Трудимо се да стигнемо на сваку адресу, али суочавамо се са великим саобраћајним гужвама. Заиста смо лимитирани са тим развожењем хране, јер не можемо развести толико оброка колико је оних којима су потребни“, казао је Радоњић.

Пекара при Храму, (Фото: РТЦГ)

Док Влада Црне Горе није увела бесплатне уџбенике, из „Човјекољубља“ су чак и у томе помагали породице.

„Закључно са данашњим даном, а рачунајући помоћ у виду намирница, љекова, одјеће и обуће, таквих помоћи смо имали 1380. То нису наши стални корисници, већ повремени. Неко дође једном, неко четири пута у години, а неко сваког мјесеца. Трудимо се да помогнемо колико смо у могућности, а то су често врло скромни издаци“, појаснио је Радоњић.

У оквиру кухиње прије неку годину отворена је и пекара, али и продавница здраве хране, воћа, поврћа и домаћих производа.

„Морамо се похвалити да имамо јако плодоносно имање у Зети са фармом кока носиља. Изузетно смо поносни на тај пројекат. Све што се прода у пекари, директно иде за помоћ Народној кухињи и тако циркулише тај круг“, истакао је Радоњић.

„Човјекољубље“ помажу бројни донатори. То су углавном људи, предузетници и фирме који желе да остану анонимни.

„Бог зна шта они раде, не зна им љевица шта чини десница. Док год се држимо тезе патријарха Павла „Будимо људи“ смањиваћемо број угрожених, а и себе тим чинимо корисним доброчинитељима“, закључио је Радоњић.

У склопу Митрополије дјелују још три кухиње, број оброка расте

У склопу Митрополије црногорско-приморске дјелују још три Народне кухиње и то у Беранама, Бијелом Пољу и на Цетињу.

Народна кухиња „Мати Јелисавета“ на Цетињу и „Дивна Вековић“ у Беранама дневно подијеле по 150 оброка, годишње око 47.000.

Народна кухиња „Милева Војводић“ у Бијелом Пољу подијели дневно 100 оброка, а годишње 31.300 оброка.

Александра Бошковић

Извор: РТЦГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *