Боровинић Бојовић: Устоличење уз поштовање дигиталног сертификата
24. августа, 2021.
Кривокапић: Првих дана септембра може бити и до 1.000 заражених дневно
24. августа, 2021.
Прикажи све

Кривокапић: Поднијећу кривичну пријаву против Вељовића као грађанин

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић саопштио је данас да ће као грађанин поднијети кривичну пријаву против савјетника црногорског предсједника Мила Ђукановића и бившег шефа полиције Веселина Вељовића.

Вељовић је недавно у ауторском тексту написао да је „света дужност и обавеза“ сваког припадника сектора безбједности да одбије свако неуставно и незаконито наређење, али и да је дужност свих грађана да у првим данима септембра буду заједно на Цетињу.

Због тога је саслушан у Вишем државном тужилаштву, а након оцјена из врха власти да актуелни савјетник предсједника државе Мила Ђукановића позива на побуну безбједносних снага и призива немире…

„Такви наступи су у претходном временском периоду завршавали врло драстичним елементима и брзим реакцијама тужилаштва. Он је исказао нешто што у сваком случају не би требало да ради неко ко је јавни функцонер, а он јесте јавни функционер. То би по аналогији значило да ја нијесам требао да кренем у процес разрјешења министра Лепосавића. Нема никакве разлике. Ово је позивање на отпор и знате како је то законом дефинисано. Само очекујем да ће тужилаштво да ради свој посао, као што га је радило у претходном временском периоду против неистомишљеника“, казао је данас Кривокапић током радне посјете Никшићу.

Према његовим ријечима, правда мора да закуца на врата свих који су се огријешили о закон.

„Управо због тога што нико није поднио кривичну пријаву, одлучио сам да то урадим као грађанин. Мислим да је то грађанска обавеза свих нас. Ако имате проблем са премијером да је нешто огријешио са законом, кривична пријава. Зашто не? То је мјера која мора да искаже нашу бригу и заинтересованост да сви желимо правду. И зато Црна Гора вапи за промјеном у правосуђу јер је то остала једина заробљена институција, без обзира како доживљамо друге“, поручио је предсједник Владе.

Тужилаштво је, према његовим ријечима, тачка одакле све креће и због тога треба да се деси промјена формирањем Тужилачког савјета и избором „компетентног, угледног и доказаног човјека који може да то изнесе“, а не политички подобног, преносе „Вијести“.

„Ако нам се то не деси бројне кривичне пријаве против овог истог господина (Вељовића, прим.аут.) нијесу никада активиране. Морао сам да као грађанин дајем изјаву због изјаве коју сам дао, а то не важи за друге. Ако то важи за мене, мора да важи за све. Зашто сада тужилаштво не ради на исти начин. Сви морамо да радимо свој посао одговорно, професионално и у корист закона, а за наше грађане“, поручио је Кривокапић.

Одговарајући на питање новинара како коментарише то што је покренут извиђај против министра Ратка Митровића, а што тужилаштво не реагује упркос бројним позивима Мреже за афирмацију невладиног сектора (МАНС) у случају предсједника Општине Будва Марка Бата Царевића, Кривокапић је казао:
„Никога не штитим, нити ћу штитити никога. Свако ко се огријешио о закон треба да одговара, без обзира да ли био министар или премијер или градоначелник неке локалне самоуправе. То мора да буде мјера доказа да некажњивост више не постоји. Некажњивост је плодоваквог стања које смо затекли“.

Фото: Влада Црне Горе

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *