Никола Милошевић и цензура
14. октобра, 2021.
Новак на првом мјесту до краја године
14. октобра, 2021.
Прикажи све

Крађа скупштинског новца у продуженом трајању

Потпредсједник Демократа Момо Копривица представио је данас конкретне доказе о, како је рекао, пљачки државног новца у Скупштини Црне Горе за период 2014.- 2016. година. Показао је документе из 2014. године, који јасно указују на, тврди он, крађу у продуженом трајању.

Mомо Копривица, (Фото: Вијести)

– Постојао је механизам за исисавање новца из рачуноводства скупштина у ранијим сазивима. У питању је општа пљачка државног новца више лица у продуженом трајању. Вријеме је да се постави питање гдје су завршила та средства – рекао је Копривица.

Ексклузивно је, каже, показао извјештај интерне ревизије путних налога за 2014. годину:

– Ту смо свједоци шокантних показатеља како се управљало државним новцем за вријеме владавине ДПС-а.

– Са главног рачуна државног трезора подигнута је готовина од 210 000 еура. И то 11 пута током 2014. године. Ријеч је о озбиљној суми. У том периоду, 2014. године, ревизији није дата на увид документација којом се правдају настали трошкови у благајни Скупштине за новембар и децембар. Дакле, недостају два регистратора. И онда шокантан показатељ који говори да постоји само ручни исписани дневници благајне без пратеће документације“, рекао је Копривица.

Указао је да није било електронске евиденције, а дневник благајне није вођен хронолошки него „кад се скупи неколико налога“.

– Ту није било скупљања путних налога, него дође ту неки шеф организоване криминалне групе и каже толико и толико новца и треба, и онда се заведе неколико путних налога. Нема извјештаја такође са службеног путовања потписаног од стране лица које је било на службеном путу“, рекао је Копривица, појашњавајући да је ријеч о фиктивним службеним путовањима и извлачењем новца.

Путни налози су, појаснио је Копривица, завођени касније у односу на датум кад је запослени био на службени пут.

Он каже и да имају доказе о озбиљним проневјеравама и фалсификовању исправа, па се сада обављају опсежне провјере пословања у ранијим сазивима Скупштине Црне Горе.

Преправљали су се, каже, и износи аконтације једним потезом оловке без икакве контроле.

– Трошене су десетине и стотине хиљаде еура без икакве документације којом би се правдао тај трошак и издатак, што је скандал над скандалима и потврда да се ради о системском механизму за исисвање новца -рекао је Копривица.

Најавио је да ће на наредној прес конференцији открити како је један од високопозиционираних функционера бившег сазива парламента наручио анализу од једне консултантске куће, и то у року од 24 сата без обзира на цијену услуге.

– Каже ‘ово хоћу за 24 сата и небитно ми је колико кошта’. У званичном допису небитно је колико кошта? Гдје су ту тенди, јавне набавке и процедуре? – упитао је Копривица.

Такође ће, како је рекао, открити како је један партијски лидер, а био је чиновник, одмах по намјештењу чашћен са 50.000 еура за рјешавање стамбеног питања.

– Е зато се продукују подјеле и тензије да се скрене пажња са тема које занимају грађане Црне Горе – рекао је он.

Извор: РТЦГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *