Ломпар: Црњански и Његош или Тајна предсмртног бола
26. мај, 2023.
Слава ти, нови Синђелићу!
26. мај, 2023.
Прикажи све

Ковачевић: Вучић за мене није председник свих грађана

Душан Ковачевић, (Фото: Недељник)

Академик и драмски писац Душан Ковачевић изјавио је да Александар Вучић не може да буде ујединитељ грађана Србије јер се налази на функцији председника политичке странке

Душан Ковачевић, (Фото: Недељник)

Ковачевић је у интервјуу агенцији Бета казао да је власт најодговорнија за постојећу нетрпељивост и мржњу која разара српско друштво.

На питање како оцењује изјаву председника Србије Вучића да је циљ сутрашњег митинга Српске напредне странке (СНС) у Београду уједињење грађана Србије, Ковачевић је казао да Вучић може да изјављује шта год хоће.

– Не знам која је сврха одржавања митинга СНС-а, али знам да би било веома добро да оба скупа, 26. и 27. маја, прођу без инцидената. Грађани Србије имају превише нерешених егзистенцијалних проблема, да нам нове поделе апсолутно нису потребне – рекао је Ковачевић.

Додао је да не види Вучића као председника свих грађана Србије.

– Сама чињеница, да је он истовремено председник државе и председник једне странке, говори да је партијски опредељен. Ја сам пре 15 година написао књигу о 20 српских подела, а сада бих могао да додам још десет – навео је академик.

Коментаришући говор мржње који представници власти на челу с Вучићем свакодневно упућују на рачун политичких неистомишљеника и учесника протеста „Стоп насиљу у Србији“, Ковачевић је рекао да се Скупштина Србије претворила у друмску кафану.

– Покушавао сам неколико пута да пратим расправе власти и опозиције у Скупштини Србије, али успевао сам да одгледам највише 10-15 минута. Народна скупштина се претворила у друмску кафану. Ја сам више пута био по тим кафанама и вашарима, али наша Народна скупштина је превазишла оно што се у поноћ догађа по друмским кафанама. Говор мржње је присутан на обе стране – оценио је академик.

Скупштина Србије, (Фото: Архива)

Ми смо се, додао је, привидно ослободили комунизма, али се нисмо ослободили партијске подељености.

– И дан данас је партијска књижица изузетно битна и важна.

Говорећи о трагедијама које су се почетком маја догодиле у Основној школи „Владислав Рибникар“ и у Младеновцу и Смедереву, Ковачевић је рекао да има осећај страшне горчине и пораза.

– Надам се да се трагедије које су се десиле 3. и 4. маја више никада неће поновити. Имам осећај страшне горчине и пораза. Нисам човек који је за било какву врсту предаје, али тај мој пораз је једноставно колективно осећање због којег су људи изашли на улице. Као грађанин се осећам занемареним јер живим у земљи у којој је количина зла неподношљива. Народ је масовно изашао на улице јер је насиље узело превише маха у свих сегментима друштва – нагласио је академик.

Политичке свађе су, навео је, као узрок насиља само врх леденог брега.

– Дубоко у народу је по свим основама завладала нетрпељивост и скоро опипљива мржња. Нема дана, а да неко некога не упуца или не убоде ножем. Сваки дан се дешава нешто што вас ужасава и стално се питате да ли је ово моја земља у којој сам некада живео – истакао је Ковачевић.

Да ли је потребно, казао је академик, да поново, као у време комунизма полиција има 100.000 спољних сарадника да би могли безбедно у поноћ да се спустима од Теразија до било ког краја града.

– Сада морамо да стрепимо да ли ће неко да нас упуца или убоде ножем. Велика је количина нетрпељивости међу људима, а и накупило се у народу толико оружја да то нема ниједна војна формација – навео је Ковачевић.

Александар Вучић, (Фото: Вијести)

На питање колика је одговорност власти за велику количину нетрпељивости међу људима, Ковачевић је рекао да је власт најодговорнија, али и да у Србији свако сваког мрзи.

– Власт је свакако најодговорнија за стање у друштву, али проблем је што свако сваког мрзи. Мрзимо се по породицама, комшилуку, партијама… Неподношљива је количина мржње у народу. Власт је, наравно, најодговорнија, јер ако преузмеш власт ти си аутоматски одговоран за све јер владаш земљом – нагласио је академик.

На питање како променити стање у друштву, Ковачевић је рекао да би сви заједно требало да се „унормалимо“ и да покушамо да нађемо компромисно решење.

– Онако како тражимо компромисе са суседним земљама и великим силама, тако би требало и међу нама да се нађе нека врста компромиса која ће, пре или касније, морати да се успостави. Прво би требало да се у Србији успостави мир. Србији није потребан грађански рат. Власт мора седне и да размисли шта од предлога и захтева грађана може и мора да испуни – рекао је Ковачевић и навео да је сигурно да се власт неће променити на улици.

Упитан како оцењује снагу и активности опозиције, Ковачевић је рекао да она, иако је састављена од крајње левице и крајње деснице, мора да се договори и формулише заједничке циљеве.

– Овај фини свет који у великом броју већ недељама излази на протесте мора да добије одговор на питање шта ће бити после смене власти. Да ли ћемо путем Европске уније и НАТО или Русије, да ли ћемо се борити за Косово или се повиновати захтевима Запада… Сви знамо шта опозиција сада неће, али требало би да чујемо и шта хоће када дође на власт – казао је Ковачевић.

БЕТА

Извор: Нова.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *