Како је срушен Анте Марковић, последњи премијер СФР Југославије
29. новембра, 2021.
УРАган незадовољства
29. новембра, 2021.
Прикажи све

Ко је Ливерпулово чудо Бајчетић?

Бајчетић, (Фото: Биг Портал)

Бајчетић,
(Фото: Биг Портал)

Голобради момак рођен 22. октобра 2004. и висок 185цм важи за великог талента и поливалентног играча Ливерпула, који је са штоперског места прешао на задњег везног и потврдио да има одличну контролу лопте, шут, преглед игре и све аспекте који се траже у модерном фудбалу.

Посебно је упечатљива чињеница да је за мање од годину дана превалио пут од селекције до 16 година до прага свлачионице првог тима, који води чувени Јирген Клоп. Наиме, Стефан је прошле недеље потписао свој први професионачни уговор са Ливерпулом, а прошле зиме је дошао из Селте Виго у Шпанији.

„Након што се првобитно придружио групи У16, дебитовао је за У18 као 16-годишњак прошле сезоне. У свом боравку у клубу, вец́и део времена провео је као централни бек за У18 тим, где су се истакли квалитети додавања и способност да изнесе лопту. Бајчетиц́ је такође напредовао до У23 тима и показао свестраност као везни играч. Његов деби у омладинској Лиги шампиона протекао је уз одличну игру у везном реду, ове недеље је испунио задатак добрим голом у победи над Портом од 4:0“, саопштио је Ливерпул и потврдио да је Стефан закуцао на врата Јиргена Клопа.

Већ је Бајчетић тренирао са сениорским тимом, па је могуће да ће брзо напредовати до главне свлачионице јер већ сада показује зрелост и спремност да парира старијима. Ливерпул је навео и да је Бајчетић Шпанац, пошто је рођен у Вигу, али момак има и српско држављанство, па ће то бити наредна дилема, за коју ће земљу играти.

За сада, и на друштвеним мрежама, помало симболично, Стефану прво место заузима шпанска, друго српска застава, већ је играо за млађе селекције Фурије и ближи је томе да остане шпански репрезентативац. Ипак, било је случајева из прошлости у којима се та ситуација променила. Миле Свилар је уместо Белгије ипак одабрао Србију, а могуће је да ће тим путем кренути и 19-годишњи Лазар Самарџић, који има право наступа за Немачку.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=nb5lNwuFfE0[/embedyt]

Србија је већ из Немачке пригрлила Саву Арангела Честића и браћу Николу и Немању Мотику, који су чланови млађих селекција, па су сада Фудбалски савез Србије и Драган Стојковић Пикси на потезу када је у питању Бајчетић.

Стефан је син Срђана Бајчетића, некадашњег играча Црвене звезде који је дуго у Шпанији и сада води Селту Ц, а прошле зиме га је Ливерпул преотео Манчестер јунајтеду на филмски начин и за суму од 250.000 евра, а посебан је куриозитет што је папирологија морала да се заврши пре 1. јануара 2021. године због иступања Велике Британије из Европске уније. Према новим трансфер правилима која су успостављена после „Брегзита“, енглески клубови не могу да доводе стране играче пре него што постану пунолетни, а Ливерпул је ову битку добио.

Сада је и на Србији да покуша да добије битку са Шпанијом, иако то не делује нимало захвалан задатак. Ипак, неколико сличних малих победа када су у питању бисери расути, уз име Пиксија и долазак добрих генерација играча, могу бити „карта“ ФСС-а. Уз то, не треба заборавити ни да ће много тога зависити и од конкуренције и ситуације у Шпанији јер има још доста времена до сениорског репрезентативног почетка.

Бојан Винуловић

Извор: Нова РС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *