Раздор између Украјине и Пољске
16. августа, 2023.
Митрополит Јоаникије: Крај архиђакона Стефана је највеличанственији у његовом животу
16. августа, 2023.
Прикажи све

Јовановић: Будва да се пази новог варварства и анонимног хејтерства

Суптилна агресија, врло присутна данас у Црној Гори и региону, долази до посебног изражаја у виртуелној реалности и активности анонимних хејтера, али и у бескрупулозној политици, којом се неистомишљеници дисквалификују.

Jovanović, Foto: Festival Ćirilicom

Једно од посебно занимљивих књижевних вечери на фестивалу „Ћирилицом“ ће се десити у понеђељак, 28. августа, на Тргу између цркава, када се буде представљала књигу „Ново варварство” филозофа, антрополога и књижевника Бојана Јовановића.

Суптилна агресија, врло присутна данас у Црној Гори и региону, долази до посебног изражаја у виртуелној реалности и активности анонимних хејтера, али и у бескрупулозној политици, којом се неистомишљеници дисквалификују. Сви смо свједоци тог „хејтерства“ по друштвеним мрежама, у политичким обраћањима, па и по јавним трибинама, гђе је вријеђање постало редовно, нормално и опште присутно.

То варварство се узима као право, када је анонимно онда је у најекстремнијем облику али је без обзира на то свакодневица и када није анонимно јер у времену купљених диплома и „брзог школовања“ таква већина нема кочнице које успоставља морал. Варварство је велико искушење за савременог човјека да користећи најсавршенија технолошка средства испољи тамну страну своје природе према другоме, али је оно и велики изазов да енергију свог архаичног бића искаже на креативан начин и хумано потврди себе.

У познатој периодизацији човјековог културног развоја, након дивљаштва и варварства започео је период цивилизације који до данас није добио и општељудски карактер. Изван цивилизацијски утврђених граница, од давнина живе и људи на нижем културном нивоу, према којима припданици цивилизације имају амбивалентан однос. Бранећи се од њих као непожељних, осјећај супротности исказују и тежњом да их поробљавају и користе као ресурс свог даљег развоја. Због таквог односа је варварство постало двозначан појам који је свој позитиван или негативан смисао добијао у зависности од оног ко га користи.

„Ново варварство“, антрополошка студија Бојана Јовановића, одговара на питања шта је савремено варварство и ко су нови варвари. Kако аутор сматра, варварство није само културно-историјско одређење његове давне прошлости већ и актуелни потенцијал којим се он потврђује током историје до данас. Испољавајући се само кроз различите форме и користећи развијена технолошка средства, оно је антрополошка константа препознатљива у његовом односу према другима.

Ново варварство се испољава и у разним облицима суптилне агресије, долазећи данас до посебног изражаја у виртуелној реалности и активности анонимних „хејтера”. Историјски континуитет оваквог човјековог понашања показује и његову данашњу актуелност, а оно што разликује некадашње од садашњег варварства јесу нова средства која користе припадници цивилизације у свом негативном односу према другима.

Извор: vijesti.me

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *