Трифковић: Ердоган и Турска
2. јун, 2023.
Студија: Тест крви би могао да открије 50 асимптоматских врста рака
2. јун, 2023.
Прикажи све

Још једно откриће из Црне Горе: Нова врста пијавице „Дина несемани“

Научници у лабораторији, (Фото: myeloma.org)

Научници у лабораторији, (Фото: myeloma.org)

Рад са новом врстом објављен је у водећем Европском часопису „“The European Zoological Journal“ Још једно откриће нове врсте из Црне Горе. Нова врста пијавице Dina Nesemanni описана је као нова врста за науку. Нова врста насељава баре и локве у околини Скадарског језера и ријеке Зете у Бјелопавлићкој равници. Рад са новом врстом објављен је у водећем Европском часопису „“The European Zoological Journal“ и доступан је као рад отвореног приступа (open-acess) на ЛИНКУ.

-Нова врста се разликује од свих познатих врста у анатомији као и резултатима ДНК анализе митохондријалног гена цитохром оксидазе. Студија је показала да Црна Горе представља један од центара диверзитета пијавица на глобалном нивоу

. Нова врста је карактеристични елемент медитеранских бара и локви које припадају најугроженијим стаништима у Медитеранском региону. Данас су бројне Црногорске локве пресушиле, плански затрпане или обрасле шипражјем што чини нову врсту једном од најугроженијих ендемичних врста Црне Горе- наводи професор Владимир Пешић Природно-математички Факултет.

Извор: Дан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *