ДПС „навијачи” Црне Горе?
15. новембра, 2021.
Виртуелни самит Бидена и Сија у време пораста тензија између САД и Кине
15. новембра, 2021.
Прикажи све

Инфлација расте због пандемије, а не економске политике

Инфлација, (Фото: Highland Financial Advisor)

Инфлација,
(Фото: Highland Financial Advisor)

Вашингтон: Саветници председника САД Џоа Бајдена правдали су у недељу његову економску политику у светлу раста инфлације, наводећи да је то глобално питање повезано са пандемијом Ковида 19, а не резултат програма администрације у Вашингтону, преноси агенција Ројтерс. У Америци је у октобру забележен највећи годишњи раст потрошачких цена за 31 годину – 6,2 одсто – подстакнут наглим поскупљењем горива и других производа. Републиканци тврде да је инфлација одраз Бајденових буџетских планова.

„Нема сумње да је инфлација тренутно висока. Погађа џепове Американаца. Утиче на њихове планове. Међутим, важно је ствари посматрати у одређеном контексту. Када је председник преузео положај, били смо суочени са свеобухватном економском кризом“, рекао је за програм телевизије НБЦ „Меет тхе пресс“ Брајан Дис, директор Националног економског савета Беле куће.

Инфлација није проблем само у САД. Према подацима Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), цене расту широм 38 земаља чланица, док су се цене нафте учетворостручиле протеклих 18 месеци у светлу расте потражња после отварања економија, затворених због пандемије.

Бајден би у понедељак требало за потпише двостраначки законски предлог о улагању у инфраструктуру, вредан хиљаду милијарди долара. Очекује да ће довести до отварања радних места широм земље издавајањем милијарди долара за обнову мостова и путева, и већи приступ интернету за милионе Американаца. Дис и секретарка за финансије Џенет Јелен су у одвојеним интервјуима поручили да очекују да ће инфраструктурни план, као и предлог закона за социјалну потрошњу од хиљаду 750 милијарди долара помоћи да се смањи инфлација.

Дис је рекао да је уверен да ће се чланови Представничког дома ове недеље изјашњавати о предложеном социјалном програму. Међутим, то би био само први корак, с обзиром да то да би о предлогу требало да се изјасни и Сенат где су демократе подељене у погледу Бајденовог плана. Конгрес би у децембру такође требало понова да спречи делимично затварање владе и да поново подигне границу до које земља може да се задужује да би се спречило да Америка дође у ситуацију да не може да плаћа доспеле рачуне.

Висока инфлација подрива и раст зарада, што представља додатни политички ризик за Бајдена чија популарност нагло пада с обзиром на то да су Американци све више забринути због економске ситуације. Џенет Јелен је у интервјуу за телевизијску мрежу ЦБС оценила да је Бајденов план за подстицање економије од хиљаду 900 милијарди долара, усвојен у марту, помогао Американцима да изађу на крај са последицама пандемије, те да су потрошња и потражња тренутно јаки.

Џозеф Бајден,
(Фото: CNBC)

Међутим, додала је да су залихе производа и број радника и даље мали и да федерална влада покушава да превазиђе застој у глобалном ланцу снабдевања изазван пандемијом. Јелен је рекла да очекује да се цене нормализују до друге половине наредне године, ако и даље буде напретка у сузбијању пандемије. Бајден и његови економски саветници месецима су предвиђали да ће инфлација бити краткорочан проблем. На питање да ли су погрешили, Брајан Дис је за ЦНН рекао: „Не, мислим да нисмо погрешили“ и указао на снажан економски опоравак.

 

Извор: Глас Америке

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *