Служили су народу
13. октобра, 2021.
Моменат због којег се Србија „заледила“: „Владала је тишина…“ (видео)
13. октобра, 2021.
Прикажи све

Инцко од данас не важи у Републици Српској

Валентин Инцко (Фото: nspm.rs)

У Републици Српској од 13. октобра 2021. неће важети измјене кривичног закона БиХ, које је у форми одлуке донио бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, а којима се кривично кажњава негирање геноцида и других злочина.

Бивши високи представник Валентин Инцко је пред крај мандата наметнуо измјене кривичног закона БиХ којима се уводи кривична одговорност за негирање геноцида и других злочина пресуђених на домаћим и међународним судовима.

“Проглашавам закон о непримјењивању одлуке високог представника којом се доноси закон о допуни кривичног закона БиХ који је Народна скупштина Српске усвојила на двадесетој посебној седници одржаној 30. јула 2021. године, наведено је у указу Жељке Цвијановић.

„Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републику Српску, њену заставу, грб, амблем или химну, биће кажњен казном затвора до три године” (Фото: herceg.tv)

У члану 1. се каже да се “одлука високог представника неће примјењивати на територији РС”.

У члану 2. пише да “надлежни органи РС неће сарађивати са надлежним органима БиХ у погледу примјене одлуке високог представника, а у члану 3. се прецизира да ће закон РС ступити на снагу дан након објављивања у Службеном гласнику РС.

Осим овог указа, предсједница Српске је потписала и указ о проглашавању закона о допунама кривичног закона РС у којем се забрањује омаловажавање Републике Српске.

„Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републику Српску, њену заставу, грб, амблем или химну, биће кажњен казном затвора до три године”, пише у закону.

Ако је ово дјело извршено “на начин да се Српска означава као агресорска или геноцидна творевина, или њени народи агресорским или геноцидним, учинилац ће бити кажњен казном затвора од шест мјесеци до пет година”, стоји у тексту новог закона.

Такође се прецизира да уколико ово почини особа из неке институције или службено лице, биће кажњена затвором од двије до десет година.

Извор: sveosrpskoj.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *