Зашто евро јача у односу на долар и франак?
21. новембар, 2023.
Посрбљавање Црне Горе као пошумљавање густе шуме
22. новембар, 2023.
Прикажи све

Игра око Уставног суда није завршена

Војин Грубач, (Фото: Архива)

Судија Фарук Русулбеговић је напокон изабран за седмог судију Уставног суда и сви су задовољни што се то десило.

Војин Грубач, (Фото: Архива)

Међутим, како ће сада „комплетирани Уставни суд“ Црне Горе радити, велико је питање.

Прегласавања ће сигурно бити, а самим тим и скандала.

Свако прегласавање ће изазивати буре незадовољства грађана и јавности, што значи да ће „бити весело“.

Јер, ако упростимо, односно коректно банализујемо ситуацију: математички испада да бивши диктатор Ђукановић у тој институцији сада „има“ четворо „својих судија“, сасвим  довољно за прегласавање остала три.

Ипак, да погледамо хронологију.

Уставни суд је био блокиран од септембра 2022. до 27. фебруара 2023. године када је послије преговора са ДПС-ом изабрано троје судија.

Ако условно узмемо да је троје тада преосталих  судија Уставног суда гравитирало ДПС-у, логично је да је Ђукановићу било довољно да један од троје новоизабраних  судија буде „његов“, да би имао четворо судија Уставног суда за већину.

То је била добитна комбинација чак и када се једног дана суд у потпуности комплетира, што се управо десило са избором судије Русулбеговића.

Од троје новоизабраних судија Уставног суда у фебруару 2020. године, Драгана Ђурановић је била „бивши ДПС кадар који је вратио партијску књижицу“.

Са њом,  ДПС је у Уставном суду од тада добио  већину од четворо судија.

То се показало недавно, када је Уставни суд оборио члан закона којим се у пензију иде за 64. године (жене) и 66. година (мушкарци) ако дотични имају 15 година радног стажа.

Суткиња Драгана Ђурановић је са три „стара члана“ Уставног суда тада прегласала Снежану Арменко и Момирку Тешић, које су за суткиње Уставног суда изабране у фебруару 2022. године, скупа с њом.

Разлог што је дошло до прегласавања вјероватно лежи у чињеници да су двоје „Ђукановићевих“ судија Уставног суда по сили, сада укинутог члана закона: морали у пензију.

Суткиња Драгана Ђурановић је морала у пензију 18. децембра ове године јер пуни 64 године, а судија Милорад Гогић у мају 2024. јер пуни 66 година.

Тако су сами себи продужили мандат, правдајући то „правилним тумачењем Устава Црне Горе“, али давајући тиме себи маневар за евентуална нова прегласавања!?

Чак се у тој причи десио преседан, јер је Уставни суд морао обавијестити Управни одбор Скупштине Црне Горе још 18. јуна (шест мјесеци раније), да суткињи Драгани Ђурановић мандат престаје 18. децембра. Нису то урадили!?

Исто то морају урадити и овог мјесеца новембра за судију Милорада Гогића, којем мандат истиче у мају сљедеће године. Да ли су то урадили?

Елем, закључак је сљедећи: Уставни суд је и даље у очито лабилном и ровитом стању и поред комплетирања, што је неприхватљиво.

Питање Уставног суда  није завршено, можда тек почиње.

На Скупштини Црне Горе је да разријеши ову ситуацију и Уставни суд доведе у регуларно стање,  да се у блиској будућности не би „десила чудеса“!

За портал „Журнал“: Војин Грубач

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *