Трејси Линдерман: Kанадски Фејсбук дебакл
9. август, 2023.
Гомионица – родно мјесто приповједачке умјетности Петра Кочића
9. август, 2023.
Прикажи све

Грубач: Изволите, договарајте се и преговарајте са режимом у Тирани

Војин Грубач, (Фото: ТВ Адриа, Јутјуб)

Ових дана албанске партије воде преговоре са Спајићем и консултације са Милатовићем око уласка албанских представника у нову Владу Црне Горе. То им не смета да као бивши, садашњи и вјечни сателити Ђукановића извољевају и дају разноразне „примедбе“.

Војин Грубач, (Фото: ТВ Адриа, Јутјуб)

Смета им што су Спајић и Милатовић били министри „апостолски владе“, заговарају да нову владу чине ПЕС и ДПС, наравно и они скупа с њима.  Опет, енергично се противе уласку одређених партија антиђукановићевске коалиције у Владу, а све уз поклич да су управо албанске партије носиоци европских вриједности у Црној Гори!?

Колику су те партије носиоци европских вриједности видимо по томе што не праве замјерке својој матичној држави Албанији, чије се државне заставе слободно вијоре по Црној Гори, што Срби и Црногорци у Албанији не само да немају право да се школују на свом матерњим језику, немају медије на свом језику, немају право да истичу барјаке својих матичних држава и што је најгоре: немају прво да врате своја имена и презимена кога су албанизована у временима Енвера Хоџе.

Да се подсјетимо, за вријеме Енверове диктатуре насилно су албанизована имена и презимена Срба, Црногораца, Грка, Влаха, Македонаца и Рома.

Да чудо буде веће, и дан данас им ти носиоци чудовишне дикриминације не дозвољавају да врате своја рођена имена и презимена, док се државни функционери Албаније и албанске партије у Црној Гори прсе „европским вриједностима“ вјешајући јавности „макароне на уши“.

На примјер, за вријеме Енвера Хоџе Срби Ајковићи у Албанији су постали „Хакоје“, Башановићи – „Беље“, Брајовићи – „Јакоје“, а у том стилу и сви остали Црногорци, Грци, Македонци, Власи и Роми дрско албанизовани?!

И не само то, уопште се не зна број неалбанског становништва у Албанији, јер су попис становништва 2011. године, бојкотовали Грци, Срби, Власи, Роми, Црногорци и Македонци. Разлог за бојкот биле су одредбе Закона о попису које су предвиђале високе казне за пружање неистинитих података о националности, језику и вјерској припадности.

С обзиром на то да су у матичним књигама сви грађани Албаније уписани као Албанци по националности (?!), онима који би се другачије изјаснили пријетила је кривична и прекршајна одговорност. Елем, како албанске партије у Црној Гори имају жељу али и много услова да би ушле у нову Владу, очито је да се њима мора поставити поштени и природни услов да би добиле легитимитет да уђу у Владу.

Тај услов је само један, изволите договарајте се и преговарајте са режимом у Тирани да се мањинским народима у Албанији врате и апсолутно испоштују сва права која Албанци имају у Црној Гори.

Да им се врате имена и презимена, отворе школе и медији на матерњег језику, као и да имају право да барјаче исто као што то раде Албанци у Црној Гори.  И, наравно, да Срби и Црногорци уђу у Владу Албаније као што албански представници такође желе бити конституенти Владе Црне Горе што није проблем, али…

Извор: Војин Грубач/Фејсбук

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *