Лијеп српски дан у Лондону: Уз Новака и Наталија Стевановић бриљантна
6. јул, 2023.
Универзитету Црне Горе додијељена Ерасмус повеља за високо образовање
6. јул, 2023.
Прикажи све

Фреске Богородице Љевишке и тканине инспирисане српским средњовековним орнаментима

© Фото : Спутњику уступила Тврђава Голубачки град/Плакат

Изложба „Фреске Богородице Љевишке и тканине инспирисане српским средњовековним орнаментима“ аутора Бојана Поповића биће отворена 7. јула у Палати тврђаве Голубац.

© Фото : Спутњику уступила Тврђава Голубачки град/Плакат

Први део изложбе обухвата детаље живописа саборне цркве у Призрену, Богородице Љевишке – 41 копију фресака које су урадили Зденка и Бранислав Живковић.

Богат избор тема живописа одређен је величином храма, као и временом настанка сликарства пошто је период од 1310. до 1313. године време наративног стила у којем је владала тежња ка детаљном илустровању текста.

Од Христа Пантократора до стојећих фигура

Динамична слика, јаких светло тамних односа, остварена је урадионицичији је протомајстор поменут у натпису у припрати храма.

Михаило, син Евтихијев, презименом Астрапа, наведеним у Љевишкој, био је сликар чији се рад са сигурношћу може пратити од Богородице Перивлепте у Охриду, да би за краља Милутина сваке сезоне, а некада и за више сезона,осликавао по храм.

Рукотворине инспирисане средњовековним орнаментима © Фото : Спутњику уступила Тврђава Голубачки град/Плакат

Копије малог формата сликарства из Богородице Љевишке, а које су израдили Зденка и Бранислав Живковић, за циљ имају пренос ликовности, преко мотива које се често не запажају на сценама. У комплетном опусу од 148 копија малог формата забележено је сликарство и по вертикали храма – од Христа Пантократора до зоне стојећих фигура, као и по хоризонтали – од олтара до учених тема спољне припрате.

Рукотворине инспирисане средњовековним орнаментима

Други део изложбе посвећен је рукотворинама Милице Мишић, Наде Радетић и ДраганеЋирковић које су биле инспирисане средњовековним женским властелинским костимима, затим орнаментима са средњовековних српских фресака, митологијом Голубачке тврђаве и тогдела Дунава, као и фолклорним елементима Источне Србије.

Рукотворине Милице Мишић, Наде Радетић и Драгане Ћирковић које су биле инспирисане средњовековним женским властелинским костимима © Фото : Спутњику уступила Тврђава Голубачки град

Милица Мишић израдила шалове од памука, свиле и вуне налазећи инспирацију на костимима средњовековних српских владарки – царице Јелене, краљице Јелене Анжујске, краљице Каталине, краљице Симониде и кнегиње Милице Хребељановић.

Драгана Ћирковић је осликала свилене мараме инспирисана, такође костимима средњовековних владарки, затим орнаментима са средњовековних фресака, посебне Богородице Љевишке, а један сет марама прича посебну причу о русалкама, воденим и шумским вилама које, по легендама, живе у Дунаву око тврђаве Голубац.

Нада Радетић је извезла свадбарске пешкире и надстољњаке користећи шеме са фолклорним мотивима са народних ношњи, а посебно шеме које је прикупио Владислав Тителбах и објавио 1896. године. Један сет надстољнака садржи средњовековне мотиве као што је љиљан.

Изложба ће бити отворена до децембра.

Извор: sputnikportal.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *